Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tovább menetel a százdolláros laptop

2009.09.28. 15:55 Módosítva: 2009.09.28. 15:56
Drágább lett és kevesebb fogyott belőle, mint tervezték, mégis teljesen új utat nyitott az informatikai fejlesztések területén az OLPC. A projekt atyja már a másfeledik és második generációt készíti elő, míg az elemzők továbbra is szkeptikusan a gép képességeit illetően.

Amikor Nicholas Negroponte 2005-ben előállt a százdolláros laptop ötletével, sokan őrültnek tartották. Azt mondták, lehetetlen ilyen olcsón előállítani számítógépet, és még ha sikerülne is egy igazán alacsony árú gépet legyártani, az nem kéne senkinek. Érdekes, hogy ezeknek a hangoknak egyszerre lett igazuk, és tévedtek hatalmasat. Mert tényleg nem sikerült a mai napig sem száz dollárra csökkenteni a gép árát, az OLPC-k alapötletét ellopva azonban létrejött a netbook-kategória, ami nemhogy sikeres lett, de jelenleg ez az egyetlen informatikai szegmens, amelyik stabil növekedést mutat.

olpc1

Semmi sem sikerült

Az Inquirer hosszabb anyagot írt a százdolláros laptopokról, amiknek a gyártása még mindig 188 dollárba kerül. Pedig már jó ideje szórják a gyártósorok a gépeket, további költségoptimalizálásra tehát aligha lehet számítani: az OLPC bizony inkább kétszáz dollárba kerül, és ebben az összegben nincs benne a marketing és a forgalmazás költsége, nincsenek benne az adók, egyéb kiadások. Nem kell nagy matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy kikalkuláljuk, az OLPC gyártása nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a 300 dolláros áron forgalmazott netbookoké.

Nemcsak a célárat nem sikerült elérni, hanem ezzel összefüggésben a kitűzött darabszámot sem. Negroponte első körben hétmillió OLPC-t szeretett volna eladni, ezzel szemben a mai napig csak egymilliót sikerült értékesíteni. Egymillió laptop persze szép eredmény, főleg, hogy az első hónapokban úgy tűnt, a százezres darabszámnak is örülni lehet majd, ugyanakkor mégis óriási az elmaradás a tervekhez képest.

Elég lesújtó volt a gép fogadtatása is. Bár az OLPC szoftverét gyártó cég, a Sugar Lab egyik vezetője azt mondta, hogy nem az újságíróknak, hanem a szegény gyerekeknek készítik a gépet, abban viszonylagos egyetértés volt, hogy a kezelőfelületen és a koncepción lett volna még mit dolgozni.

olpc2

Van remény

Ugyanakkor a kudarcok ellenére a gyártás nem állt le. Sőt, a tajvani Quanta tovább készíti az OLPC-ket, és nem lehetetlen, hogy rövidesen összejön a második millió is. Negroponte legalábbis azt állította, hogy 31 ország 19 nyelvének a meghódítása után most új piacok felé fordulnak, és az Afganisztánból, Haitiből, Etiópiából vagy Gázából érkező megkeresések alapján rövidesen kétmilliós darabszámnál tarthat majd az olcsó laptop.

Nemsokára átalakulhat a hardver is. Jelenleg az AMD Geode-csipje hajtja a gépet, amit a Via C7-M válthat. A pontos részletek még nem ismertek, de az első beszámolók szerint jelentősen gyorsul az új processzortól az OLPC, amire szükség is van, mert eddig csak az nem találta lassúnak a laptopot, aki tényleg nem látott még korábban semmilyen számítógépet. Több memória és nagyobb SSD is kerülhet az új modellbe, miközben a külső várhatóan nem változik majd jelentősen.

A jelenleg tesztelés alatt álló háromszáz darab 1.5-ös OLPC sorozatgyártása a Quanta szerint hónapokon belül megindulhat. Ugyanakkor a hírek szerint a szoftveren még sokat akar dolgozni Negroponte csapata, és nincs is hivatalos premierdátuma a gépnek, ami elhúzódó fejlesztésekre utal. Aztán ha minden munkát befejeztek, nekiállhatnak a korábban bejelentett 2.0-ás gépnek, aminek két kijelzője, de egyetlen billentyűzete sem lenne.

olpc3

Erősebb lesz

A közeljövőben esedékes mobilfrissítés azért is jöhet jól az OLPC-nek, mert a C7-M-mel alkalmassá válna a Windows 7 futtatására a rendszer. Persze szükség lenne néhány driver elkészítésére a laptop különleges webkamerája és billentyűzete miatt, ami problémás lehet Negroponte és a Microsoft nem különösebben jó viszonya miatt. A redmondi cég korábban arra kérte a projekt atyját, hogy OpenFirmware helyett BIOS kerüljön a laptopba, mert akkor sokkal könnyebben felmászna rá a Windows. Negroponte azonban inkább megversenyeztette az operációs rendszereket, majd bejelentette, hogy a Sugar kerül ki győztesen az összecsapásból.

"Több állam is szerette volna Windows-zal rendelni a gépet, aztán amikor kipróbálták az operációs rendszerünket, rájöttek, hogy az sokkal alkalmasabb az öt-tízéves gyerekek kiszolgálására. Érti őket, segíti az együttműködésüket, ráadásul ingyenes, szemben a Windows-zal, amiért fizetni kell. Végül tehát mindegyik ország a Sugart választotta, a gépek alig egy százaléka fut XP-vel, ráadásul ezeknek a költségét a Microsoft fizette. Mindez persze változhat, ha a Windows 7 jól fut majd az 1.5-ös gépen, de a megemelkedett költségek akkor is elveszik majd a vásárlók kedvét" - nyilatkozta Negroponte.