Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Online tévészolgáltatást indít az Apple

2009.11.04. 11:30 Módosítva: 2009-11-04 11:31:29
Az Apple állítólag az amerikai tévétársaságokkal tárgyal arról, hogy a műsoraik az iTunes segítségével is elérhetők legyenek. Vajon az emberek felkészültek már az online tévézésre, és a tévécsatornák hajlandók lesznek felrúgni a korábbi üzleti modelljüket?

Újabb pletyka jelent meg az Apple terveiről, de ezúttal nem egy kütyüről szólnak a hírek, hanem az iTunes tartalomszolgáltatás kiterjesztéséről. Peter Kafka az All Things Digital hírportálon arról ír, hogy az Apple 30 dolláros - azaz körülbelül hatezer forintos - havidíjért tévécsatornák műsorait is elérhetővé tenné az iTunes felületén. Jövőre indulna a szolgáltatás, amennyiben a csatornákkal sikerül megállapodni.

Tartalomban világelső

Egyelőre kérdéses, hogy az Apple meg tudja-e győzni a tévétársaságokat. A csatornáknak ehhez fel kell rúgniuk a jelenlegi üzleti modelljüket, ami a kábeltévés cégekkel kötött megállapodásokra épül. És az is kérdéses, hogy az emberek felkészültek-e a szélessávú tévézésre. Emlékezetes, hogy Magyarországon a T-Home is komoly nehézségekbe ütközött, amikor nem a számítógépre rágyógyult, hanem az átlagos tévénézőknek kellett elmagyaráznia a visszatekerhető és megállítható tévé lényegét.

Ugyanakkor az Apple már több fronton is bebizonyította, hogy tartalomszállításban első. Először az iTunes zeneboltja, majd az iPhone szoftverboltja tarolta le a fél világot, megelőzve minden riválist.

Van még egy fontos összetevő a sikerhez: az ügyfél. A hagyományos műsorszórást és kábeltévét használó ügyfeleknek ugyanis olyan műsorokért és csatornákért is fizetniük kell, amelyek a legkevésbé sem érdeklik őket. Beleraknak a csomagokba mindent, mert azért az jól néz ki a szórólapon, hogy az ügyfél 50 csatornát kap.

A tervezett tévészolgáltatással kapcsolatban most még több a kérdés, mint a biztos válasz. Az biztos, hogy a tévécsatornák örülnének egy új bevételi forrásnak, de ügyesen kell kitalálni, hogy ne kannibalizálja a hagyományos műsorszórásból származó bevételüket. Az is fontos, hogy az ügyfél a legjobb felhasználói élményt kapja. Ne kelljen a terméktámogatást hívogatni szoftverhiba miatt, minden úgy működjön, mint korábban: egy gombnyomásra induljon a show.

Tévégép is jöhet

Bár Peter Kafka a cikkében nem említ új kütyüt, a szolgáltatás nagyon passzolna a régóta emlegetett érintőkijelzős táblagéphez. Az Apple-nek van egy új, nagyon egyszerű tartalomsugárzó protokollja, ami a netkapcsolat sebességéhez igazítja a videók bitrátáját, és van egy új fájlformátuma, az iFrame, ami a 1080p felbontás negyede. Ez még éppen elég jó felbontás lenne a tévéműsorok online sugárzásához, akár az iPhone kijelzőjére, akár egy nagyobb kijelzőjű táblagépre.

Azért is esélyes az Apple, mert az USA-ban már most is sok online tévészolgáltatás van, azaz nem kell teljesen felforgatnia az iparágat. A Netflix mozikat és tévésorozatokat sugároz az előfizetők otthonába, és a szolgáltatás akár Playstation 3 konzollal is igénybe vehető. Az iTunes és az Amazon portálján is lehet filmeket kölcsönözni, epizódokat letölteni. Az iTunes TV annyiban lenne más (amivel egyébként a szintén amerikai Hulu is kísérletezik), hogy átalánydíjért tenné elérhetővé a tartalmakat, nem egyenként kellene fizetni értük.