Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Online tévészolgáltatást indít az Apple

2009.11.04. 11:30 Módosítva: 2009-11-04 11:31:29
Az Apple állítólag az amerikai tévétársaságokkal tárgyal arról, hogy a műsoraik az iTunes segítségével is elérhetők legyenek. Vajon az emberek felkészültek már az online tévézésre, és a tévécsatornák hajlandók lesznek felrúgni a korábbi üzleti modelljüket?

Újabb pletyka jelent meg az Apple terveiről, de ezúttal nem egy kütyüről szólnak a hírek, hanem az iTunes tartalomszolgáltatás kiterjesztéséről. Peter Kafka az All Things Digital hírportálon arról ír, hogy az Apple 30 dolláros - azaz körülbelül hatezer forintos - havidíjért tévécsatornák műsorait is elérhetővé tenné az iTunes felületén. Jövőre indulna a szolgáltatás, amennyiben a csatornákkal sikerül megállapodni.

Tartalomban világelső

Egyelőre kérdéses, hogy az Apple meg tudja-e győzni a tévétársaságokat. A csatornáknak ehhez fel kell rúgniuk a jelenlegi üzleti modelljüket, ami a kábeltévés cégekkel kötött megállapodásokra épül. És az is kérdéses, hogy az emberek felkészültek-e a szélessávú tévézésre. Emlékezetes, hogy Magyarországon a T-Home is komoly nehézségekbe ütközött, amikor nem a számítógépre rágyógyult, hanem az átlagos tévénézőknek kellett elmagyaráznia a visszatekerhető és megállítható tévé lényegét.

Ugyanakkor az Apple már több fronton is bebizonyította, hogy tartalomszállításban első. Először az iTunes zeneboltja, majd az iPhone szoftverboltja tarolta le a fél világot, megelőzve minden riválist.

Van még egy fontos összetevő a sikerhez: az ügyfél. A hagyományos műsorszórást és kábeltévét használó ügyfeleknek ugyanis olyan műsorokért és csatornákért is fizetniük kell, amelyek a legkevésbé sem érdeklik őket. Beleraknak a csomagokba mindent, mert azért az jól néz ki a szórólapon, hogy az ügyfél 50 csatornát kap.

A tervezett tévészolgáltatással kapcsolatban most még több a kérdés, mint a biztos válasz. Az biztos, hogy a tévécsatornák örülnének egy új bevételi forrásnak, de ügyesen kell kitalálni, hogy ne kannibalizálja a hagyományos műsorszórásból származó bevételüket. Az is fontos, hogy az ügyfél a legjobb felhasználói élményt kapja. Ne kelljen a terméktámogatást hívogatni szoftverhiba miatt, minden úgy működjön, mint korábban: egy gombnyomásra induljon a show.

Tévégép is jöhet

Bár Peter Kafka a cikkében nem említ új kütyüt, a szolgáltatás nagyon passzolna a régóta emlegetett érintőkijelzős táblagéphez. Az Apple-nek van egy új, nagyon egyszerű tartalomsugárzó protokollja, ami a netkapcsolat sebességéhez igazítja a videók bitrátáját, és van egy új fájlformátuma, az iFrame, ami a 1080p felbontás negyede. Ez még éppen elég jó felbontás lenne a tévéműsorok online sugárzásához, akár az iPhone kijelzőjére, akár egy nagyobb kijelzőjű táblagépre.

Azért is esélyes az Apple, mert az USA-ban már most is sok online tévészolgáltatás van, azaz nem kell teljesen felforgatnia az iparágat. A Netflix mozikat és tévésorozatokat sugároz az előfizetők otthonába, és a szolgáltatás akár Playstation 3 konzollal is igénybe vehető. Az iTunes és az Amazon portálján is lehet filmeket kölcsönözni, epizódokat letölteni. Az iTunes TV annyiban lenne más (amivel egyébként a szintén amerikai Hulu is kísérletezik), hogy átalánydíjért tenné elérhetővé a tartalmakat, nem egyenként kellene fizetni értük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!