Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

AMD-s számítógép a világ legerősebbje

2009.11.16. 16:04
A Cray XT5 rendszerei a szuperszámítógépek élbolyába törtek. Most először került a legnagyobb teljesítményű gépek elitjébe kínai konfiguráció.

Ami egy évvel ezelőtt még nem sikerült, az most, harmadik nekifutásra igen: az amerikai Tennessee államban található Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumnak (ORNL) épített Cray XT5 Jaguar megelőzte a világ legerősebb szuperszámítógépeinek ranglistáját közel másfél éven át vezető IBM Roadrunnert. A tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai által évente kétszer összeállított Top 500-as lista friss kiadását a hatmagos AMD Opteron processzorokra épülő, összesen közel negyedmillió processzormaggal dolgozó monstrum 1,76 petaflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítménnyel vezeti.

A Cray XT5 Jaguar az ősszel több lépcsőben végrehajtott upgrade-nek köszönhetően ugorhatott az élre: a fejlesztés során a négymagos csipek mindegyikét hatmagosra cserélték. Eközben a korábbi csúcstartó Roadrunner teljesítménye a rendszer újraparticionálása miatt a korábbi 1,105-ről 1,04 petflopsra csökkent. A harmadik helyen egy másik Cray XT5, a Kraken áll, melyet a Tennessee-i Egyetem Számítástudományi Intézetébe telepítettek – ennek teljesítménye 832 teraflops.

A Németországban található Jülichi Kutatóközpontban idén üzembe állított új IBM Jugene, a legerősebb európai szuperszámítógép (825,5 teraflops) a negyedik helyre szorult vissza. Mögötte, az ötödik helyen mutatkozott be egy új szereplő, a kínai Tianhe-1 (563 teraflops), mely egy egyedi felépítésű hibrid rendszer 6144 Intel Xeon processzorral és 5120 darab AMD Radeon HD 4870 GPU-val. Ez a valaha rangsorolt legerősebb kínai rendszer.

A világ legerősebb szuperszámítógépeinek nagy többségében (80,4%) Intel processzor található. A második legnépszerűbb architektúra az IBM Power (10,4%), a harmadik pedig az AMD Opteron (8,4%). Az 500 nagyvasból 427-ben dolgozik négymagos csip, 59-ben kétmagos és mindössze 4-ben egymagos. Hat rendszerben található meg a Sony PlayStation 3 révén ismertté vált, kilencmagos Cell, illetve a Cray két dobogós konfigurációjában dolgozik hatmagos Opteron.

Ami a gyártók rangsorát illeti: a legtöbb csúcsgépet a HP (210 darab. 42 százalék) és az IBM (186 darab, 37,2 százalék) szállította, majd messze lemaradva a Cray (3,8 százalék), az SGI (3,8 százalék) és a Dell (3,2 százalék) következik. A listás gépei összteljesítménye alapján azonban az IBM (35,1 százalék) az első, megelőzve a HP-t (23 százalék), a Crayt (15,9 százalék) és az SGI-t (6,6 százalék).