Olivér
5 °C
8 °C

AMD-s számítógép a világ legerősebbje

2009.11.16. 16:04
A Cray XT5 rendszerei a szuperszámítógépek élbolyába törtek. Most először került a legnagyobb teljesítményű gépek elitjébe kínai konfiguráció.

Ami egy évvel ezelőtt még nem sikerült, az most, harmadik nekifutásra igen: az amerikai Tennessee államban található Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumnak (ORNL) épített Cray XT5 Jaguar megelőzte a világ legerősebb szuperszámítógépeinek ranglistáját közel másfél éven át vezető IBM Roadrunnert. A tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai által évente kétszer összeállított Top 500-as lista friss kiadását a hatmagos AMD Opteron processzorokra épülő, összesen közel negyedmillió processzormaggal dolgozó monstrum 1,76 petaflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítménnyel vezeti.

A Cray XT5 Jaguar az ősszel több lépcsőben végrehajtott upgrade-nek köszönhetően ugorhatott az élre: a fejlesztés során a négymagos csipek mindegyikét hatmagosra cserélték. Eközben a korábbi csúcstartó Roadrunner teljesítménye a rendszer újraparticionálása miatt a korábbi 1,105-ről 1,04 petflopsra csökkent. A harmadik helyen egy másik Cray XT5, a Kraken áll, melyet a Tennessee-i Egyetem Számítástudományi Intézetébe telepítettek – ennek teljesítménye 832 teraflops.

A Németországban található Jülichi Kutatóközpontban idén üzembe állított új IBM Jugene, a legerősebb európai szuperszámítógép (825,5 teraflops) a negyedik helyre szorult vissza. Mögötte, az ötödik helyen mutatkozott be egy új szereplő, a kínai Tianhe-1 (563 teraflops), mely egy egyedi felépítésű hibrid rendszer 6144 Intel Xeon processzorral és 5120 darab AMD Radeon HD 4870 GPU-val. Ez a valaha rangsorolt legerősebb kínai rendszer.

A világ legerősebb szuperszámítógépeinek nagy többségében (80,4%) Intel processzor található. A második legnépszerűbb architektúra az IBM Power (10,4%), a harmadik pedig az AMD Opteron (8,4%). Az 500 nagyvasból 427-ben dolgozik négymagos csip, 59-ben kétmagos és mindössze 4-ben egymagos. Hat rendszerben található meg a Sony PlayStation 3 révén ismertté vált, kilencmagos Cell, illetve a Cray két dobogós konfigurációjában dolgozik hatmagos Opteron.

Ami a gyártók rangsorát illeti: a legtöbb csúcsgépet a HP (210 darab. 42 százalék) és az IBM (186 darab, 37,2 százalék) szállította, majd messze lemaradva a Cray (3,8 százalék), az SGI (3,8 százalék) és a Dell (3,2 százalék) következik. A listás gépei összteljesítménye alapján azonban az IBM (35,1 százalék) az első, megelőzve a HP-t (23 százalék), a Crayt (15,9 százalék) és az SGI-t (6,6 százalék).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?