Erzsébet
1 °C
4 °C

Új eBay szupergazdagoknak

2009.11.16. 08:48
A milliárdosoknak szóló oldal arra épít, hogy a világ leggazdagabbjai is szeretnek drága, de használt holmikat venni.

Érdekes vállalkozásba kezdett egy új aukciós oldal, melynek koncepciójáról elsőre azt mondaná az ember, hogy az maga a biztos bukás, ugyanis a vállalkozók a milliomosoknak, milliárdosoknak készítettek online árverési oldalt.

Az elképzelés azért furcsa egy kicsit, mivel az árverési oldalak jórészt épp amiatt sikeresek, mert a licitálók a legtöbbször takarékoskodni tudnak: olcsóbban lehet hozzájutni a kívánt földi javakhoz, mint ha a szokásos formában szereznék be őket.

A múlt héten elindult zártkörű, meghívásos alapon működő, a miami BXE International tulajdonában lévő BillionaireXchange.com azonban kinyilvánított szándéka szerint sem kínálatában, sem áraiban nem kíván a tömegekhez szólni, kifejezetten csak azokra számítanak, akiknek mondjuk egy sziget megvásárlása nem okoz gondot – a belépéshez is az kell, hogy a regisztrálni kívánt felhasználó fel tudjon mutatni kétmillió dollárt készpénzben (pontos fogalmazás szerint: „in liquid assets”).

Az alapító Quintin Thompson roppant bizakodó: egy olyan klubot akar létrehozni, ahol ezek a mérhetetlenül gazdag emberek otthon érzik magukat, hiszen csupa olyannal találkozhatnak, akiknek hasonló lehetőségeik vannak, mint nekik, és ez az összetartozás érzésén kívül a hiúságot is kielégíti: mások vagyunk, mint a többiek – pontos fogalmazása szerint: a milliomos igen büszke lesz, ha a milliárdosokkal egy helyre kerülhet, bár a „nivellálódásnak” viszont a milliárdosok nem fognak örülni.

Billionaire

A siker azért kétséges: mint az egyik igen gazdag lehetséges ügyfél, a közel kétmillárdos vagyonnal rendelkező Phil Ruffin azt nyilatkozta az ABC kérdésére, hogy soha nem vesz olyasmit, amit nem látott a saját szemével.

Az alapító viszont bizakodik: mint elmondta, a tesztidőszak 10 hónapja több sikeres tranzakció is lezajlott, például egy szaúdi üzletember 14 használt jachtot vásárolt az oldalon 14 millió dollárért, összesen 68 üzletkötést regisztráltak 180 millió dollár értékben, mely – ha a felhasználási feltételeket tekintjük – körülbelül 9 millió dolláros bevételt jelenthetett volna az aukciós oldalnak, bár Thompson – kissé sajnálkozva – kijelentette, hogy nem kértek részesedést a tesztüzem alatt.

A cégvezető szerint a válság a kőgazdagokat is érinti, ezért éri meg ilyesmivel foglalkozni, és az éles üzem indulása után a következő 12 hónapban körülbelül 15 millió dolláros bevétellel számolnak, ha sikerül 300 millió dolláros forgalmat generálniuk. A nagyjából száz darabos kínálatban természetesen csakis a luxuscikkek felső kategóriái szerepelnek: a legdrágább gyémántok, egyedileg gyártott luxusautók, műtárgyak, helikopterek, kastélyok stb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?