Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Adatokat lop a kirúgott dolgozók fele

2009.11.24. 16:45 Módosítva: 2009-11-24 16:55:53
A munkavállalók többsége tudja, hogy törvénytelen cégük adatait ellopni, ám sokan ennek ellenére vállalják a kockázatot, ha saját vagy barátjuk sorsáról van szó.

A jogosultságkezelési szoftvereket fejlesztő Cyber-Ark másodszor jelentette meg éves felmérését, amelyből kiderül, hogy a válság milyen hatással volt az alkalmazottak moráljára, és ha munkahelyet váltanak, akkor mennyi bizalmas adatot visznek megukkal a régi cégtől, hogy az új helyen jobb pozícióból induljanak.

Már a tavalyi jelentés sem festett rózsaszínű képet, de a mostani még az előző évin is túltesz. A jelentést novemberben készítettek el, London és New York üzleti negyedeiben, 300 jelentős cég irodáiban gyűjtöttek adatokat. A jelentés készítői szerint a válság hatására romlott a morál. Az alkalmazottak 41 százaléka lopott már adatokat korábbi munkaadójától, amikor új állást szerzett, negyedük pedig gondolkodás nélkül megtenné ezt, ha egy barátját ezáltal álláshoz tudja juttatni.

A független kutatók által elvégzett felmérés szerint a munkavállalók 85 százaléka tisztában van azzal, hogy törvénytelen az adatlopás, de a megkérdezettek 25 százaléka a büntetést is bevállalná. A válaszolók közel fele csinált már ilyet, míg 26 százalékuk úgy véli, hogy habozás nélkül segítene a barátjának a cégétől lopott adatokkal.

A Cyber-Ark az eredmények alapján megállapítja, hogy az érzékeny céges adatok védelme továbbra is gyalázatos. A válaszolók 60 százaléka állítja, hogy akár a főnöke orra elől is le tudna nyúlni bizalmas információkat. Usb-s tárolón, cédén, emailben, esetleg még papíron is. A bosszú is lényeges szerepet játszhat: a felmérés alanyainak 26 százaléka mondta azt, hogy ha másnap kirúgnák, akkor magával vinné a birtokában lévő adatokat. 24 százalékuk akkor megkezdené a biztonsági mentést, ha fülébe jutna, hogy veszélyben az állása.

De milyen adatokat vinnének magukkkal? 23 százalékuk az ügyfelek és a partnerek részletes adait, 11 százalékuk azonosítókat és jelszavakat, ezen kívül népszerűek a termékinformációk, az üzleti tervek és elképzelések dokumentumai.

A helyi információbiztonsági rendszerek hiányosságaira mutat rá az is, hogy a megkérdezettek 23 százaléka ismeri az elbocsátandó dolgozók listáját, és más bizalmas adatokhoz a munkavállalók 70 százaléka fér hozzá a belső rendszerekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!