Katalin
-2 °C
3 °C

Ötvenezren otthagyták a Wikipédiát

2009.11.26. 13:40 Módosítva: 2009.11.26. 13:42
Az internetes enciklopédia 49 ezer önkéntes szerkesztőt veszített 2009 első negyedében, tízszer többen hagyták ott az oldalt, mint az előző év azonos időszakában.

A Wikipedia multimédiás részlege szerint a szerkesztők elvesztése miatt nem került bajba az online enciklopédia, mert az oldalon közölt információk szabadon terjeszthetők, és az eddig felkerült szócikkek örökké ott lesznek.

Michael Peel, a Wikimedia UK munkatársa szerint fontos az együttműködés múzeumokkal, amelyek valódi szakértőkkel gazdagíthatják a szerkesztői gárdát.

A szerkesztőcsökkenésről készült felmérést Felipe Ortega, a madridi János Károly Király Egyetem kutatója közölte, aki szerint a létszámfogyatkozás problémákat okozhat az oldal működésében. "Ha ez a tendencia a következő egy-két évben is folytatódik, bizonytalanná válhat a projekt sorsa" - hangsúlyozta a kutató.

A nyolc évvel ezelőtt alapított, bárki által szabadon szerkeszthető Wikipédia 260 nyelven körülbelül 13 millió bejegyzést tartalmaz. Az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz.