Bernadett
-2 °C
12 °C

Ötvenezren otthagyták a Wikipédiát

2009.11.26. 13:40 Módosítva: 2009-11-26 13:42:09
Az internetes enciklopédia 49 ezer önkéntes szerkesztőt veszített 2009 első negyedében, tízszer többen hagyták ott az oldalt, mint az előző év azonos időszakában.

A Wikipedia multimédiás részlege szerint a szerkesztők elvesztése miatt nem került bajba az online enciklopédia, mert az oldalon közölt információk szabadon terjeszthetők, és az eddig felkerült szócikkek örökké ott lesznek.

Michael Peel, a Wikimedia UK munkatársa szerint fontos az együttműködés múzeumokkal, amelyek valódi szakértőkkel gazdagíthatják a szerkesztői gárdát.

A szerkesztőcsökkenésről készült felmérést Felipe Ortega, a madridi János Károly Király Egyetem kutatója közölte, aki szerint a létszámfogyatkozás problémákat okozhat az oldal működésében. "Ha ez a tendencia a következő egy-két évben is folytatódik, bizonytalanná válhat a projekt sorsa" - hangsúlyozta a kutató.

A nyolc évvel ezelőtt alapított, bárki által szabadon szerkeszthető Wikipédia 260 nyelven körülbelül 13 millió bejegyzést tartalmaz. Az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!