István, Vajk
17 °C
34 °C

Első útjára indul a világ legnagyobb óceánjárója

2009.11.30. 07:08
Ötször akkora mint a Titanic volt, nem mondják rá, hogy elsüllyeszthetetlen, de egy majdnem hurrikánt már átvészelt. Decemberben indul első útjára a világ legdrágább és legnagyobb luxus-óceánjárója, az Oasis of the Seas, a jegyek persze már rég elfogytak, de hárommillió forintért egy egyhetes karibi körutat még lefoglalhatunk valamikor 2010-re.

Az összes teszten és ellenőrzésen átment, minden próbaút sikeres volt, így december ötödikén a floridai Fort Lauderdale kikötőjéből elindul első hivatalos útjára a világ legnagyobb óceánjárója, az Oasis of the Seas. A hajót Finnországban építették fel a Royal Caribbean International hajózási társaság megbízásából.

A Oasist 2006 februárjában rendelték meg, az építkezés idén október végén ért véget, és a hajó két hét alatt ért át a Balti-tengerről Floridába. Útközben a legnagyobb gondot a két dániai szigetet összekötő Storebæltsbroen híd okozta: a víz felett 65 méterrel húzódó híd alatt alig ötven centivel fért csak el az óriáshajó (ami egyébként végleges formájában 72 méter magas a vízszint felett), úgy hogy a híd alatti áthaladáshoz 20 csomó sebességre gyorsított, mert a nagyobb sebesség nagyobb merülési mélységet ad.

Nem fér be a kikötőbe

Az Oasis of the Seas nagyobb, mint az amerikai haditengerészet bármelyik repülőgéphordozója, és majdnem másfélszer akkora, mint az eddigi legnagyobb utasszállító hajó: a teljes hossza 360 méter, a tömege 225 ezer tonna. 60 méter széles, és a víz alatt 22 méterre nyúlik. A világ leghíresebb hajómotorgyártója, a finn Wärtsilä hat dízelhajtóműve (három 18590, és három 24780 lóerős) adja a 22,6 csomós, vagyis óránként 42 kilométeres végsebességét, plusz négy, egyenként 7380 lóerős motor segít még a finomabb manővereknél dokkoláskor.

Ezzel kapcsolatban egyéb problémák is felmerülnek: a hajó a méreteinél fogva egyszerűen nem fér be a kisebb kikötőkbe. Haitin ezért maga a hajó tulajdonosa építtetett egy új dokkot, míg Jamaikában a kormány az Oasis miatt bővítette ki a sziget legnagyobb kikötőjét. A hajó egyébként kizárólag a Karib-tengeren fog közlekedni, 4-9 napos körutakat terveznek, floridai indulással és érkezéssel, és trópusi szigetek érintésével.

Keleti kényelem, nyugati izgalom

A 16 emeletes hajó kabinjaiban (a legnagyobb és legdrágább lakosztályok 150 négyzetméteresek, plusz a víz fölé kinyúló, 80 négyzetméteres erkély) összesen 5400 utasnak van hely, a legénység létszáma 2165. Az utasok kényelmére felsorakoztatott luxus a Titanicot idézi: többek között tíz úszómedence, golf-, kosárlabda-, és műjégpálya, 37 bár és étterem, 42 lift, egy 12 ezer fával és bokorral benépesített központi park, és egy 1380 férőhelyes színházterem van a fedélzeteken. Persze az árát is megkérik mindennek: a legolcsóbb jegy egy standard hétnapos karib-tengeri körútra 187 ezer, a legdrágább, a már említett lakosztállyal hárommillió forintnak megfelelő pénzbe kerül.

Bár a Titanic óta egyetlen óceánjárót sem hirdetnek úgy, hogy elsüllyeszthetetlen, az Oasis a próbaútján belekeveredett egy majdnem hurrikán-osztályú viharba, és simán átvészelte. Ez leginkább a szokatlanul nagy szélességének köszönhető (ami azt ellensúlyozza, hogy a tömegközéppontja aránylag magasan van), elvileg, hacsak nincs éppen cunami, nem is léteznek akkora hullámok az óceánokon, amik fel tudnák borítani.

Jéghegy helyett válság

Az Oasis 1,4 milliárd dollárba került, ezzel a legdrágább kereskedelmi célú hajó, ami valaha készült. Még azelőtt kezdték el építeni, hogy beütött volna a gazdasági válság, ami a floridai központú amerikai óceánjáró-bizniszt nagyjából úgy érintette, mint a Titanicot a jéghegy. Bár a világ legnagyobbjának kijáró médiafigyelem jó reklámot csinál a hajónak, a 2010-es utakra még mindig lehet jegyet foglalni (az első útra persze már régóta telt ház van), és kérdéses, hogy mikor fogja behozni az árát a luxushajó.