Árpád
-2 °C
4 °C

A világ legdrágább pornószűrője lehet a kínai

2010.01.11. 16:59 Módosítva: 2010-01-11 17:02:27
Lopás miatt több mint 2 milliárd dollárra perelik Pekinget és az alig használt szoftver fejlesztésében és terjesztésében részt vevő cégeket.

Egy kaliforniai szoftvercég beperelte a hírhedt kínai tartalomszűrő program, a „Zöld Gát, a fiatalok kísérője” fejlesztésében közreműködő két vállalkozást, lopással vádolva meg őket. A Santa Barbara-i székhelyű Solid Oak Software azt állítja, hogy a pekingi megrendelésre készült filter az általuk írt Cybersitter szülői tartalomszűrő programkódját használja – egészen pontosan abból 3000 sornyit –, azaz lopott kódra épül.

A per nem csupán a fejlesztő cégeket célozza, hanem alperesként nevezi meg a nagyobb helyi PC-gyártókat – köztük a Sonyt, a Lenovót és az Acert – is, melyek a vád szerint annak tudatában vettek részt a szoftver terjesztésében, hogy az mások szellemi tulajdonára épül. Az alperesek között szerepel a megrendelő kínai kormány is. A Solid Oak Software több mint 2,25 milliárd dollár kártérítést követel a beadványban.

A Peking eredeti elképzelése szerint tavaly júliustól kötelezően bevezetni tervezett programot több oldalról is hevesen támadta a Nyugat. Egyrészt szakértők számos biztonsági rést fedeztek fel benne, és már a nyáron felmerült, hogy részben lopott kódra épül. Másrészt: a fejlesztő Jinhui Computer System Engineering szerint a program kizárólag a pornószájtokat szűri – hogy védje az iskolásokat a káros tartalmaktól –, a nyugati vizsgálatok azt állították, hogy politikai és ideológiai szűrőként is működik, és így kiegészíti a „Kínai Nagy Tűzfal”-ként is emlegetett, kiterjedt központi cenzúrát.

A kínai kormány a tiltakozáshullám hatására augusztusban meghátrált, és változtatott az eredeti terven. A módosított rendelet szerint az országban forgalmazott számítógépekhez nem kötelező mellékelni a filtert, az otthoni felhasználók maguk dönthetnek arról, telepítik-e. Csupán a nyilvános, például iskolákban vagy internetkávézókban működő pc-ken írták elő a használatát, igaz, a híradások szerint számos oktatási intézmény különböző ürügyekkel kibújt a rendelkezés végrehajtása alól.

A Solid Oak Software perirata szerint azonban még így is több mint 56 millió számítógépre került fel a filter az országban. A kártérítés összegét úgy kalkulálták ki, hogy ezt a példányszámot megszorozták a Cybersitter 40 dolláros fogyasztói árával.

Az amerikai cég már a nyáron figyelmeztette a kínai piacon működő pc-gyártókat arra, hogy nagy valószínűséggel lopott kódra épül a termék, ám azok biztos ami biztos alapon továbbra is az eredeti rendelethez hűen mellékelték az állami filtert a konfigurációikhoz.

„Felhasználók millióhoz juttatták el a törvénysértő programot, és azt követően is folytatták a terjesztést, hogy mindenki számára világossá vált: lopott programkód van benne. A múlt héten is kaptunk híreket arról, hogy az alperesek közül néhány még mindig terjeszti a szoftvert Kínában” – nyilatkozta a New York Times-nak Gregory Fayer, az amerikai cég jogi képviselője. Aki hozzátette: a lopást olyan amatőr módon hajtották végre, hogy a kódban benne hagyták a Cybersitter weboldalára mutató linkeket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?