Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az ember, aki kikészül az iPhone-tól

2010.01.13. 14:46
A mobil és a wifi miatt beperelte a szomszédját egy, az elektromágnesesen sugárzó készülékek ellen harcoló, hiperérzékeny aktivista.

Egy amerikai férfi több mint félmillió – egészen pontosan 530 ezer – dollárra perli a szomszédját azért, mert az többek között wifihálózatot működtet a házában és folyamatosan bekapcsolva tartja a mobiltelefonját. Az új-mexikói Santa Fében élő Arthur Firstenberg azt követően fordult a bírósághoz – írja az esetről beszámoló Santa Fe New Mexican –, hogy a kerítés túloldalán használt eszközök miatt a saját ingatlana elviselhetetlenné vált számára, olyannyira, hogy kénytelen volt barátoknál vagy rosszabb esetben a kocsijában meghúzni magát, azaz gyakorlatilag hajléktalanná vált.

Érzékeny

A férfi meggyőződése, hogy az 1980-as évek óta elektromágneses iperérzékenységben (EHS vagy EMS) szenved, azaz az elektromágneses sugárzás különféle testi tüneteket – egyebek mellett hányingert, hasmenést, szédülést, migrént, végtagfájdalmat, ízületi fájdalmat, álmatlanságot, látás- és egyensúlyzavart, sőt szívritmuszavart – okoz nála. Erről – állítja – francia származású szomszédja is tud, mivel korábban mesélt neki az életét megkeserítő nyavalyájáról. Az asszony kezdetben tekintettel is volt erre, és mindig ügyelt rá, hogy ha Firstenberg átugrott hozzá, kikapcsolja a sugárzó eszközöket.

Ám azóta, hogy 2008 őszén a szomszédos telekre épült házat bérbe vette, kevésbé volt toleráns. „Attól a naptól fogva, hogy beköltözött, kezdtem rosszul érezni magam otthon. A szomszéd ház alig nyolc méterre található az enyémtől, ráadásul – mivel a két épület korábban ugyanahhoz a telekhez tartozott – az elektromos hálózataik egy vezetékre kapcsolódnak. Ezért az én villanyórám is a szomszéd házában található. Az ott megjelenő elektromágneses mezők a vezetéken keresztül közvetlenül az én házamba jutnak” – írja Firstenberg a beadványhoz fűzött nyilatkozatában.

Érzékeny vagy bolond?

Aztán amikor meglátogatta, látta, hogy az asszony egy iPhone-t vásárolt, melyet – hogy mindig elérhető legyen – folyamatosan bekapcsolva tart otthon, de ezen túl is számos, elektromágnesesen sugárzó készüléket működtet a házban. Például egy vezeték nélküli modemet, fényerőszabályzós kapcsolókat és kompakt fénycsöveket. A férfi megpróbálta rábeszélni arra, hogy váltsa ki ezeket más, nem sugárzó alternatívákkal, de az asszony egyedül a fénycsövek lecserélésébe ment bele, és nem volt hajlandó a mobilját vezetékes telefonra, a kapcsolókat hagyományosra cserélni.

„Ezek a készülékek elektromágnesesen sugároznak, és az EMS-em miatt életveszélyes reakciókat, egyebek mellett szívritmuszavart váltottak ki nálam” – állítja Firstenberg, aki egyelőre eredménytelenül próbálta elérni a helyi áramszolgáltatónál a két ház elektromos hálózatának szétválasztását.

A férfi, bizonyítandó a betegségét, a beadványhoz orvosi igazolások tucatjait mellékelte. Pedig a cnemionizáló elektromágneses terek egészségkárosító hatása nem bizonyított, a tudomány jelenlegi állása szerint az EMS inkább hiedelem, mint létező jelenség. Amint a róla szóló Wikipedia-szócikkből kiderül, Firstenberg ennek ellenére rögeszmésen harcol a sugárzó készülékek visszaszorításáért, könyveket és tanulmányokat publikál a témában, és fellép a vezeték nélküli hálózatok telepítése ellen. Többek között Santa Fében is megpróbálta – sikertelenül – megakadályozni, hogy az önkormányzat wifi-hozzáférési pontokat telepítsen a városházára és a könyvtárakba.

A helyi televíziótársaság meg akarta szólaltatni a férfi ügyvédjét és a szomszédot is, utóbbit a háza előtt várták. „Ha Firstenberg az iPhone-tól rosszul lett, a közvetítőkocsi meg fogja ölni” – jegyezte meg szarkasztikusan az egyik helyi lap újságírója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?