Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Az ember, aki kikészül az iPhone-tól

2010.01.13. 14:46
A mobil és a wifi miatt beperelte a szomszédját egy, az elektromágnesesen sugárzó készülékek ellen harcoló, hiperérzékeny aktivista.

Egy amerikai férfi több mint félmillió – egészen pontosan 530 ezer – dollárra perli a szomszédját azért, mert az többek között wifihálózatot működtet a házában és folyamatosan bekapcsolva tartja a mobiltelefonját. Az új-mexikói Santa Fében élő Arthur Firstenberg azt követően fordult a bírósághoz – írja az esetről beszámoló Santa Fe New Mexican –, hogy a kerítés túloldalán használt eszközök miatt a saját ingatlana elviselhetetlenné vált számára, olyannyira, hogy kénytelen volt barátoknál vagy rosszabb esetben a kocsijában meghúzni magát, azaz gyakorlatilag hajléktalanná vált.

Érzékeny

A férfi meggyőződése, hogy az 1980-as évek óta elektromágneses iperérzékenységben (EHS vagy EMS) szenved, azaz az elektromágneses sugárzás különféle testi tüneteket – egyebek mellett hányingert, hasmenést, szédülést, migrént, végtagfájdalmat, ízületi fájdalmat, álmatlanságot, látás- és egyensúlyzavart, sőt szívritmuszavart – okoz nála. Erről – állítja – francia származású szomszédja is tud, mivel korábban mesélt neki az életét megkeserítő nyavalyájáról. Az asszony kezdetben tekintettel is volt erre, és mindig ügyelt rá, hogy ha Firstenberg átugrott hozzá, kikapcsolja a sugárzó eszközöket.

Ám azóta, hogy 2008 őszén a szomszédos telekre épült házat bérbe vette, kevésbé volt toleráns. „Attól a naptól fogva, hogy beköltözött, kezdtem rosszul érezni magam otthon. A szomszéd ház alig nyolc méterre található az enyémtől, ráadásul – mivel a két épület korábban ugyanahhoz a telekhez tartozott – az elektromos hálózataik egy vezetékre kapcsolódnak. Ezért az én villanyórám is a szomszéd házában található. Az ott megjelenő elektromágneses mezők a vezetéken keresztül közvetlenül az én házamba jutnak” – írja Firstenberg a beadványhoz fűzött nyilatkozatában.

Érzékeny vagy bolond?

Aztán amikor meglátogatta, látta, hogy az asszony egy iPhone-t vásárolt, melyet – hogy mindig elérhető legyen – folyamatosan bekapcsolva tart otthon, de ezen túl is számos, elektromágnesesen sugárzó készüléket működtet a házban. Például egy vezeték nélküli modemet, fényerőszabályzós kapcsolókat és kompakt fénycsöveket. A férfi megpróbálta rábeszélni arra, hogy váltsa ki ezeket más, nem sugárzó alternatívákkal, de az asszony egyedül a fénycsövek lecserélésébe ment bele, és nem volt hajlandó a mobilját vezetékes telefonra, a kapcsolókat hagyományosra cserélni.

„Ezek a készülékek elektromágnesesen sugároznak, és az EMS-em miatt életveszélyes reakciókat, egyebek mellett szívritmuszavart váltottak ki nálam” – állítja Firstenberg, aki egyelőre eredménytelenül próbálta elérni a helyi áramszolgáltatónál a két ház elektromos hálózatának szétválasztását.

A férfi, bizonyítandó a betegségét, a beadványhoz orvosi igazolások tucatjait mellékelte. Pedig a cnemionizáló elektromágneses terek egészségkárosító hatása nem bizonyított, a tudomány jelenlegi állása szerint az EMS inkább hiedelem, mint létező jelenség. Amint a róla szóló Wikipedia-szócikkből kiderül, Firstenberg ennek ellenére rögeszmésen harcol a sugárzó készülékek visszaszorításáért, könyveket és tanulmányokat publikál a témában, és fellép a vezeték nélküli hálózatok telepítése ellen. Többek között Santa Fében is megpróbálta – sikertelenül – megakadályozni, hogy az önkormányzat wifi-hozzáférési pontokat telepítsen a városházára és a könyvtárakba.

A helyi televíziótársaság meg akarta szólaltatni a férfi ügyvédjét és a szomszédot is, utóbbit a háza előtt várták. „Ha Firstenberg az iPhone-tól rosszul lett, a közvetítőkocsi meg fogja ölni” – jegyezte meg szarkasztikusan az egyik helyi lap újságírója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!