Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hamarabb törli adatainkat a Microsoft

2010.01.19. 16:26
Nem várja meg a Microsoft, hogy a szabályozók szigorúbb adatvédelmi irányelvet dolgozzanak ki, hanem inkább önként 6 hónapra csökkenti a webkeresések során szerzett felhasználói adatok megőrzési idejét.

Teljesen átalakítja a Microsoft a bing.com webes kereső működését, hogy jobban megfeleljen az uniós elvárásoknak. Az EU több éve kéri a webes cégeket, hogy rövidebb ideig tárolják a felhasználók adatait, de ez ügyben mostanáig nem történt előrelépést.

A Microsoft is korábban azt hangoztatta, hogy változtat adattárolási gyakorlatán, ha ezt versenytársai, a Google és a Yahoo is megteszik. Most azonban megváltozott a cég stratégiája: John Vassallo, a társaság uniós ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy az IP-címeket és más adatokat hat hónap után teljes egészében törli.

A bing.com révén csupán 2 százalékos részesedéssel rendelkező Microsoft felszólította a piac 80 százalékát uraló Google-t, hogy járjon el hasonlóképpen. A Microsoft egyébként másfél éven belül vezeti be az új szabályt.

A felhasználók internetes keresési szokásaira vonatkozó információk elősegítik a legfőbb bevételi forrást jelentő reklámok eljuttatását a célközönséghez. Az Európai Bizottság vonatkozó ajánlásában azt javasolja, hogy legfeljebb hat hónap után valamennyi cég törölje az adatokat, és az iparág szereplői dolgozzanak ki egységes adatvédelmi szabályozást.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Vassallo utalt rá, hogy a Microsoft lépése megelőző jellegű, egy esetleges bizottsági adatvédelmi irányelv kidolgozásának megy elébe az önkéntes vállalással. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!