Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repülő robotzsarut akarnak a britek

2010.01.28. 17:05 Módosítva: 2010-01-28 17:06:41
A háborús célokra fejlesztett kémrepülőket civilek kontrollálására is bevetnék, derítette ki a Guardian brit lap.

Nagy-Britanniában a hadsereg egy verseny keretében nagyszabású tesztet végzett ela pilóta nélküli repülőgépekkel (UAV), mivel úgy vélik, hogy ezek az eszközök a háborús zónákban igen nagy segítséget nyújthatnak a városi hadviselésben. Az egyik legfontosabb bevetési terület Afganisztán.

A brit lapok szerint ez a koncepció és technológia nemcsak a katonák számára fontos, mivel a rendőrség is élénken érdeklődik iránta, sőt már tervbe is vették az ilyen eszközök rendszerbe állítását. A projekt terveit a Guardian munkatársai szerezték meg, az információszabadságot biztosító törvény bevetésével.

A BAE Taranis kódnevű pilóta nélküli gépének látványterve
A BAE Taranis kódnevű pilóta nélküli gépének látványterve

A kiszivárgott hírek szerint az UAV-ok a civil felhasználásban is sok területen bevethetőek: megfigyelik és kiszúrják a renitens autósokat, nyomon lehet velük követni a tüntetéseket, a szántóföldeken munkálkodó tolvajokat, az illegális szemétlerakókat stb. A rendőrségi használatra alkalmas gépeket az e területen szakértőnek számító hadiipari gyár, a BAE Systems fejleszti, megrendelőként pedig a kenti rendőrség által vezetett, állami hivatalok sorát felvonultató konzorcium szerepel.

A dokumentumokból kiderül, hogy a pilóta nélküli repülőgépes megfigyelőrendszert a 2012-es londoni olimpia idejére kívánják működőképessé tenni. A kiváló minőségű kamerákat és egyéb szenzorokat használó gépeket 2010 végétől kezdenék tesztelni. Az iratok szerint már az is szóba került, hogy a megfigyelési adatokat a rendőrség esetleg magáncégeknek is eladná. A kentin kívül már öt másik brit rendőrségi szervezet is jelezte érdeklődését.

A BAE Mantis kódnevű pilóta nélküli gépe
A BAE Mantis kódnevű pilóta nélküli gépe

A BAE gépei képesek önállóan felszállni és landolni, és körülbelül 15 órán át a levegőben maradnak nagyjából hatezer méter magasan, így a földről szabad szemmel láthatatlanul. A monitorozások adatait vezérlőteremben fogadják és elemzik.

A kenti rendőrség nyilatkozata szerint a robotrepülős rendszer iránt eredetileg a La Manche-csatorna ellenőrzése miatt kezdtek érdeklődni, hogy az illegális bevándorlás ellen hatékonyabban tudjanak fellépni, de a dokumentumok szerint valójában ez csak fedőtörténet volt: a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken azonban a különféle rendőrségi és biztonsági szervek valójában igen sokat tárgyaltak arról, hogy miképp lehetne az UAV-okat egyéb területeken is felhasználni.

Egy francia rendőrségi drón prototípusa, a "Quadri France" a Taser France-tól egy 2008-as bemutató repülésen - a gép kamerával és elektromos sokkolóval is fel van szerelve (Fotó: Alain Julien)
Egy francia rendőrségi drón prototípusa, a "Quadri France" a Taser France-tól egy 2008-as bemutató repülésen - a gép kamerával és elektromos sokkolóval is fel van szerelve (Fotó: Alain Julien)

Ha ez a projekt megvalósul, akkor Nagy-Britannia lesz az első olyan ország, mely a katonai célra fejlesztett felderítőgépeket saját polgárainak megfigyelésére is felhasználja.