Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Repülő robotzsarut akarnak a britek

2010.01.28. 17:05 Módosítva: 2010.01.28. 17:06
A háborús célokra fejlesztett kémrepülőket civilek kontrollálására is bevetnék, derítette ki a Guardian brit lap.

Nagy-Britanniában a hadsereg egy verseny keretében nagyszabású tesztet végzett ela pilóta nélküli repülőgépekkel (UAV), mivel úgy vélik, hogy ezek az eszközök a háborús zónákban igen nagy segítséget nyújthatnak a városi hadviselésben. Az egyik legfontosabb bevetési terület Afganisztán.

A brit lapok szerint ez a koncepció és technológia nemcsak a katonák számára fontos, mivel a rendőrség is élénken érdeklődik iránta, sőt már tervbe is vették az ilyen eszközök rendszerbe állítását. A projekt terveit a Guardian munkatársai szerezték meg, az információszabadságot biztosító törvény bevetésével.

A BAE Taranis kódnevű pilóta nélküli gépének látványterve
A BAE Taranis kódnevű pilóta nélküli gépének látványterve

A kiszivárgott hírek szerint az UAV-ok a civil felhasználásban is sok területen bevethetőek: megfigyelik és kiszúrják a renitens autósokat, nyomon lehet velük követni a tüntetéseket, a szántóföldeken munkálkodó tolvajokat, az illegális szemétlerakókat stb. A rendőrségi használatra alkalmas gépeket az e területen szakértőnek számító hadiipari gyár, a BAE Systems fejleszti, megrendelőként pedig a kenti rendőrség által vezetett, állami hivatalok sorát felvonultató konzorcium szerepel.

A dokumentumokból kiderül, hogy a pilóta nélküli repülőgépes megfigyelőrendszert a 2012-es londoni olimpia idejére kívánják működőképessé tenni. A kiváló minőségű kamerákat és egyéb szenzorokat használó gépeket 2010 végétől kezdenék tesztelni. Az iratok szerint már az is szóba került, hogy a megfigyelési adatokat a rendőrség esetleg magáncégeknek is eladná. A kentin kívül már öt másik brit rendőrségi szervezet is jelezte érdeklődését.

A BAE Mantis kódnevű pilóta nélküli gépe
A BAE Mantis kódnevű pilóta nélküli gépe

A BAE gépei képesek önállóan felszállni és landolni, és körülbelül 15 órán át a levegőben maradnak nagyjából hatezer méter magasan, így a földről szabad szemmel láthatatlanul. A monitorozások adatait vezérlőteremben fogadják és elemzik.

A kenti rendőrség nyilatkozata szerint a robotrepülős rendszer iránt eredetileg a La Manche-csatorna ellenőrzése miatt kezdtek érdeklődni, hogy az illegális bevándorlás ellen hatékonyabban tudjanak fellépni, de a dokumentumok szerint valójában ez csak fedőtörténet volt: a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken azonban a különféle rendőrségi és biztonsági szervek valójában igen sokat tárgyaltak arról, hogy miképp lehetne az UAV-okat egyéb területeken is felhasználni.

Egy francia rendőrségi drón prototípusa, a "Quadri France" a Taser France-tól egy 2008-as bemutató repülésen - a gép kamerával és elektromos sokkolóval is fel van szerelve (Fotó: Alain Julien)
Egy francia rendőrségi drón prototípusa, a "Quadri France" a Taser France-tól egy 2008-as bemutató repülésen - a gép kamerával és elektromos sokkolóval is fel van szerelve (Fotó: Alain Julien)

Ha ez a projekt megvalósul, akkor Nagy-Britannia lesz az első olyan ország, mely a katonai célra fejlesztett felderítőgépeket saját polgárainak megfigyelésére is felhasználja.  • Eladnék
  • Hírek