Beperelte az Apple a Google-telefon gyártóját

2010.03.02. 17:10 Módosítva: 2010.03.02. 17:15
Húsz Apple-szabadalmat lopott el a tajvani HTC az iPhone gyártója szerint.

Bár nem részletezte az Apple, hogy melyik szabadalmakról van pontosan szó, közleményeikben utalnak arra, hogy a tajvaniak szerintük lenyúlták az iPhone felhasználói felületét, programszerkezetét és egyes hardverelemeit is. A HTC nemrég jelent meg a piacon a Google-nak gyártott Nexus One érintőképernyős telefonnal.

"Azt gondoljuk, hogy a verseny egészséges dolog, de a versenytársaknak a saját maguk által kifejlesztett, nem pedig a tőlünk lopott technológiával kéne benevezniük" - írta Steve Jobs, az Apple legendás alapító-vezérigazgatója.

Okostelefongyártó okostelefongyártónak farkasa

Az okostelefon-bizniszben egyáltalán nem szokatlan ez a keménykedés.

Az Apple ügyvédei az elmúlt években gyakrabban jártak bíróságra, mint vécére. A társaság folyton beperli konkurenseit, ahogy az Apple-t is rendszeressen perbe fogják.

Az utóbbi hónapok egyik legismertebb ügye a kaliforniai cég és a Nokia bírkózása volt. A finn mobilcég még tavaly októberben perelte be az Apple-t a szabadalmi jogok sértése miatt, a vállalat beadványa szerint az iPhone gyártója tíz levédett szabadalmukat is illegálisan használta fel, amik a GSM, UMTS, 3G WCDMA és wireless LAN-technológiákat érintik. A Nokia szerint az iPhone-ban a kezdetektől a finn cég eredményeit használták fel a beszédhang kódolásában, a vezeték nélküli adattovábbítás módjában, valamint biztonsági és titkosítási algoritmusoknál.

Nem hagyták magukat

A perre viszontper volt a válasz, az Apple szerint a Nokia 13 szabadalmukat nyúlta le, amik főleg az adatfeldolgozást, a touchscreent és a grafikus interfészt érintik, a vállalatok most a tárgyalóteremben bírkóznak egymással.

Januárban a Kodak vádolta meg nyúlással az Apple-t és a BlackBerryt gyártó Research in Motiont.

De megkereste a kaliforniai céget a közelmúltban a Fujitsu is: a japán cég 2002-ben már kiadott egy mobilt, amit iPadnek neveztek el, így amikor az Apple a közelmúltban bemutatta hasonló nevű tabletjét, azonnal mocorogni kezdtek az ügyvédek. Hasonló volt a helyzet az iPhone bemutatója után is, hiszen a márkanév a Ciscóhoz tartozott, de három évvel ezelőt sikerült megegyeznie a két cégnek.  • Hírek
  • Bankszámla