Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Virtuálisan épülnek újjá a régi városok

2010.03.06. 22:58
A múzeumi, könyvtári és levéltári anyagok felhasználásával készítették el egy 17. századi francia erődváros virtuális rekonstrukcióját. A kutatók remélik, hogy hamarosan korhű avatárokkal népesíthetik be a Saarlouis utcáit.

Nagyon sok múzeum és levéltár őriz archívumában régi térképeket, festményeket és fotókat az egykori városokról. Ezek azonban csak töredékeiben érzékeltetik, hogy a múltban miként nézhettek ki a települések.

A Saar-vidéki Egyetem (Universität des Saarlandes) és a Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont (Deutschen Forschungszentrums für Künstliche Intelligenz - DFKI) szakemberei ezek felhasználásával, és egy új technológia kidolgozásával áttörést értek el, és elkészítették Saarlouis erődvárosának virtuális rekonstrukcióját. Mindezt Hannoverben, 2010. március 2-6. között mutatják be a Cebit informatikai vásáron.

agent1

A várost a 17. században Sébastien de Vauban, XIV. Lajos katonai építésze tervezte, és a háromdimenziós modell ezen dokumentumok felhasználásával a lehető legpontosabban próbálja bemutatni az egykori mindennapokat. A szakértői csoportot Philipp Slusallek, az egyetem számítógépes grafikai professzora vezette: az informatikusok és történészek az egykori tervrajzok, vázlatok és tárgyak segítségével nem csak az egyes épületek homlokzatát és méretét tudták újraalkotni, hanem azok eredeti színét és építőanyagát is meghatározhatták. A háromdimenziós modellalkotással mindezt életre is keltette: a látogató bejárhatja az egykori utcákat, és felfedezheti, hogy hol húzódtak az egykori városfalak, vagy hogy mára mennyire épült át a város.

agent2

Mindez a tervek szerint a városvédőket az egykori történeti erőd maradványainak megőrzésében is segítheti. A projektet vezető Georg Demme azonban már a bővítésen gondolkodik, és reményei szerint hamarosan élőnek tűnő alakok népesítik majd be a digitális utcákat, emellett a különböző épületek audiovizuális információhalmazzal bővülhetnének majd ki. Ebbe a fázisba már a múzeumokat is bevonhatják majd, akik gyűjteményeik jobb megnyitásával segíthetnek a múlt egyes szeleteinek tökéletesen pontos rekonstruálásában.