Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Mit tudnak a magyar keresők?

2010.03.09. 18:24
A Bluu a szolgáltatásokra és extrákra helyezi a hangsúlyt, a Szörcs a gyorsaságra és a találtai lista használhatóságára. Év eleje óta két magyar fejlesztésű kereső is bemutatkozott, mindkettő relevánsabb magyar találatokat ígér.

Publikussá vált a Bluu, magyar fejlesztésű keresőszolgáltatás. Év eleje óta ez a második magyar fejlesztésű kereső, mely kilép a zárt tesztelői fázisból és mindenki számára, regisztráció nélkül is elérhetővé válik. Január közepén a szintén magyar Szörcs lett publikus. Gyorstesztünkben azt néztük meg, milyen plusz szolgáltatásokat ajánlanak egymáshoz, illetve a Google keresőjéhez képest, illetve élesben milyen találatokat adnak ugyanazokra a keresőkifejezésekre.

Szolgáltatásokon a hangsúly

igenangolul.png

A Bluu a különböző szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, a hagyományos keresés mellett a lényeg, hogy a kereső megérti kérdéseinket és megtalálja a releváns találatot. Hogyan is keresünk a Google-ban? Ha Ady Endre születési idejére vagyunk kíváncsiak, általában azt írjuk be: Ady Endre születési év vagy Ady Endre született. A Google mindkét esetben első helyen adja a Wikipedia szócikkét, amire rá sem kell kattintanunk, mert a szöveges ajánlóból kiderül, hogy 1877. november 22-én.

De ha nem vagyunk gyakorlott felhasználók, akkor valószínűleg azt a mondatot úgy írjuk be a keresőbe, hogy Mikor született Ady Endre?. A Google és a Bluu megbirkózik a feladattal, első találatnak kiadja az időpontot, a Bluu ráadásul egy gyorstalálati listát is ad úgy, hogy még a keress gombra sem kell kattintanunk hozzá. A Szörcsnél is az első találatok között van a válasz, de a wikipediás bejegyzés eléggé hátul van.

Nézzük kicsit részletesebben a Bluu szolgáltatásait a teljesség igénye nélkül, hiszen nagyon sok mindent beletettek a fejlesztők. A menetrend azt tudja, hogy ha beírunk két várost és azt, hogy mivel szeretnénk megközelíteni, akkor automatikusan átdob az adott szolgáltató holnapjára. A példaként megadott Budapest Győr vonat keresőkifejezésnél ez tökéletesen működik is. A Budapest Pécs buszra is.

Problémát okoz azonban a keresőnek a Budapest Prága vonat keresés, az első néhány találat nem segít. (Ha nem a menetrendre vagyunk kíváncsiak egyszerűen meg kell cserélni a szórendet és a hagyományos találati listára jutunk.) A Szörcs sem bizonytalankodik el ezeknél a kereséseknél, stabilan hozza az első helyeken a menetrendeket. A Budapest Prága vonatra ráadásul relevánsabb találatot is hoz első helyen, a nemzetközi menetrendet.

A Bluu-ban tíznyelvű szótár is van, vagyis csak annyit kell beírni a keresőbe, hogy igen angolul és kiadja a fordítást. Probléma, hogy egyelőre abc-sorrendben adja ki a tíz találatot, nem relevancia szerint, így aki egyáltalán nem beszél az adott nyelven, törheti a fejét, melyik a helyes fordítás. A fejlesztők blogja szerint a tíz nyelv az angol, cigány, francia, latin, lengyel, norvég, olasz, román, szlovák és indonéz. Alapszavaknál működik is a szolgáltatás, de az indonéz szótárat nem sikerült előkeresni.

techhirek.png

Könnyebb hírkeresést is ígér a Bluu, csak be kell írni a keresőbe a minket érdeklő területet, például techhírek és csak az adott területhez kapcsolódó találatokat jeleníti meg. Ráadásul még a találati lista elején kiad néhány olyan linket, melyen techhírek olvashatók. Nagyon sok kategóriában működik a rendszer, írhatunk mobilhíreket, belföldi híreket, gazdasági híreket. De az is beírhatjuk, hogy hírek az Indexről vagy Index hírek és akkor az összes Indexen megjelent hírt megkapjuk, ami gyakorlatilag az rss-feed tartalma.

Elég gyakran keresünk rá, milyen lesz a másnapi időjárás, otthon hagyjuk-e a biciklit vagy bátran nekivághatunk a kerékpárral. Mindenkinek megvannak persze a kedvenc, jól bevált oldalai, ahol a pontos széltérképtől kezdve egészen a várható felhők formájáig mindent megtudunk, de ha csak a fokra, esőre vagyunk kíváncsian, ráadásul gyorsan, elég a Bluu-ba beírni, hogy Budapest időjárás és már előttünk is a kívánt adat.

budapestidojarasa.png

Valutaváltó, számológép, mértékegység-váló. Ezek nélkül már nem is kereső a kereső, a Google is tudja, a Bluu is tudja. A Szörcs nem, illetve nem elsőre, de persze itt is megkapjuk a választ arra, hogy 45 yard hány méter.

Gyorsaság és frissesség

Persze a Szörcsnek is van extraszolgáltatása, egy kattintással megtudhatjuk, hogy melyek az aktuális trendek a keletkezett tartalmak alapján. A cikk elkészültekor az MDF budapesti sztorija és törökországi földrengés volt az első két helyen, de még kedden is a harmadik helyen állt az Oscar gála. Ezután következett a kanadai menekültügy, a Fidesz kampánynyitója, az Alstom és az ügyfélkapuval kapcsolatos problémák.

szorcstrendek.png

A Szörcs nagyon fontosnak tartja a frissességet is, valamint azt, hogy ez a találati listában is megjelenjen. Az új lapok jellemzően percek alatt kereshetőek. Ha egy keresés egy friss témához kapcsolódik a friss lapok előrébb kerülnek a találati listában.

Egy szubjektív, nem méréseken alapuló megjegyzést még a végére: a teszt alatt a Bluu érezhetően lassabb volt a Szörcsnél, néha többször is frissíteni kellett az oldalt, hogy behozza a találatokat. A fejlesztők twitje szerint "100% a Bluu terhelése, percenként 200-nál is több keresés, előfordulhat, hogy nem adunk választ, hamarosan új szerverek állnak csatasorba." De ez csak a kezdeti nehézségeknek tudható be, a Szörcs is belassult néhányszor, amikor publikussá vált. Azóta viszont nem érezni a különbséget a Google-lal vagy a Binggel szemben.

Más úton haladnak

Mint a fentiekből is kiderül a Bluu és a Szörcs teljesen másra helyezik a hangsúlyt. A Bluu nagyon sok szolgáltatással tenné vonzóbbá a keresőt. Ezzel szemben a Szörcs magával a Google-lal venné fel a versenyt, egy nagyon gyors és pontos keresőt szeretnének fejleszteni, kifejezetten a magyar netre tervezett algoritmussal. Annyit még megtudtunk a Szörcs fejlesztőitől, hogy hamarosan új változattal jelennek meg, néhány egyedülálló extrával.

Egy gyorsteszt persze nem elég arra, hogy kiderüljön, mennyire használható, csak egy áttekintő képet ad az keresőn túli szolgáltatásokról. Egy kereső azonban elsősorban arra való, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban megtaláljuk a keresett tartalmat. Éppen ezért azt tervezzük, hogy egy héten keresztül, csak a Szörcs és a Bluu keresőket használjuk, a Google-ra és a Bingre rá sem nézünk. Így kiderülhet, van-e élet a Google nélkül.