Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már tesztelik az új szuperlopakodót

2010.03.22. 07:35
Ha kell, mozdulatlanul lebeg a levegőben, helyből fel- és leszáll, túllépi a hangsebességet, és nem látja a radar - ez az F-35B, az amerikai légierőnél és haditengerészetnél 2012-ben bemutatkozó vadászgép, aminek a képességeit most mutatták be nyilvánosan.

Az amerikai légierő marylandi Patuxent River bázisán a világon először sikerült egy szuperszonikus lopakodó repülőgéppel STOVL (Short Take Off and Vertical Landing, vagyis rövid nekifutásból felszállás, majd helyben leszállás) manővereket, illetve a levegőben egy helyben lebegést bemutatni tesztrepülésen. Mindez a Lockheed Martin tíz éve fejlesztett, ötödik generációs vadászgépének, az F35 Lightning II-nek, annak is a speciális, B verziójának sikerült.

Az F-35B-t az F/A-18as vadászgépek, illetve az egy helyben lebegés manőveréről elhíresült Harrierek lecserélésére szánják az amerikai légierőnél, illetve a haditengerészetnél, amikor 2012 és 2016 között fokozatosan hadrendbe állítják. A speciális manőverek lehetővé teszik, hogy a gép több hasznos terhet (akár üzemanyagot, akár fegyverzetet) vigyen magával, olyan helyeken szálljon le és fel, ahol hagyományos társai nem tudnak (például nem feltétlenül kell neki egy repülőgép-hordozó hajó a felszálláshoz és landoláshoz), és speciális bevetéseken vegyen részt.

Emellett a gépet a legmodernebb lopakodó technológiával szerelték fel, a végsebessége a hangsebesség 1,67-szerese (nagyjából 2000 kilométer per óra), és 7 g gyorsulást képes kipréselni magából. Fegyverzete egy négycsövű, 25 milliméteres GAU-12/U Equalizer gépágyúból, illetve szabadon variálható levegő-levegő és levegő-föld rakétákból áll, emellett a repülő ezer kilónyi bombát is magával tud vinni.

Bár a gépre több száz darabos előzetes rendelést adott le az amerikai hadsereg, kisebb mennyiségekre bejelentkezett a brit, az olasz, az izraeli és az indiai légierő is. Mindez azonban még 2006 környékén, az első tesztrepülések idején, és a gazdasági válság előtt volt, most mindenki attól tart, hogy csökkenteni és halasztani fogják a rendeléseket. Egy F-35B ára egyébként nagyjából 83 millió dollár, kifejlesztésére pedig több tízmilliárdot költöttek. A program egyébként máris tetemes késésben van, a 2009-re tervezett 168 felszállásból 16-ot teljesítettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!