Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsabb netbookok jönnek

2010.05.20. 08:17 Módosítva: 2010.05.20. 08:18
Kétmagos Atom CPU-val is jöhetnek a nagyobb képernyőt használó gépek.

Az Intel az Atom processzorral felszerelt netbookok piacán számos korlátozást vezetett be, hogy az alacsony fogyasztású processzorral szerelt gépek ne veszélyeztessék a nagyobb és gyorsabb notebookok eladási mutatóit. A régebbi specifikációkon már számos alkalommal engedett a gyártó, ám most komolyabb átalakulás előtt áll a piac.

A DDR3 memóriát támogató Atom processzorok hamarosan befutnak, ami pozitív hatással lesz a notebookok előállítási költségére és a fogyasztásra. A modernizált Pine Trail platform az előzetesek alapján egymagos Atom N455 és N475 nevű processzorokkal érkezik, ám az előbbi két modell kiegészül egy N550 jelzésű kétmagossal is. Utóbbi csip 1,5 gigahertzes órajelen üzemel, a fogyasztása pedig 8,5 watt lesz.

Az új processzor megjelenésével gyakorlatilag egy új kategória nyílik az Atomos netbookok esetében, ugyanis a gyártók akár 11,6 vagy 12,1 hüvelykes kijelzőt is felszerelhetnek az N550-es CPU-ra alapozó mobil gépekre. A netbookokba egy gigabájtos DDR3 memória építhető, az adattároló mérete pedig SSD esetén 32, míg HDD mellett 250 gigabájt lehet. Az grafikus gyorsító szerepét továbbra is az Intel GMA 3150 tölti be, de igény esetén használható egy harmadik féltől származó HD gyorsító is. Ilyen rendszer például a Broadcom Crystal HD nevű fejlesztése.

Az információk szerint az új specifikációkat maradéktalanul kihasználó netbookok a képernyő méretétől függően 350 és 400 dollárba kerülnek majd. A gyártók valószínűleg a Computexen mutatják be a friss versenyzőket.