Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szalacsi 2010

2010.05.22. 08:07
Megbetegedett, börtönben ült, meghalt? Amikor először mondtam a szerkesztőségben, hogy riportot készítek Szalacsi Sándorról, volt, aki figyelmeztetett, bizonyára átverés áldozata vagyok, Sándor ugyanis meghalt. Nem halt meg, de valóban megbetegedett, valóban ült börtönben túlzott önvédelem során elkövetett emberölés miatt, és most segítségre van szüksége. Szalacsi húsz év hallgatás után visszatér.

2002-ben azok is megismerték a Szalacsi Sándort és Fogarasi Árpádot bemutató videót, akiknek nem volt internetelérésünk. A felvételt Bogdányi Ferenc amatőr filmes készítette, amikor egy helyi újságban arról olvasott, hogy Kocsordon atombunker készül. Fogta a kameráját, és ellátogatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, alig háromezer fős településre, ahol megtalálta az objektum építőjét, Fogarasi Árpádot, illetve egy, a saját agyával vesztes küzdelmet folytató svájcisapkás férfit, Szalacsi Sándort. Az ország egyik első online mémjének számtalan szállóigét köszönhetünk, a szereplőkről azonban nem tudtunk semmit.

A kerekesszék szabadsága

Szalacsi segítőin keresztül talált meg minket: mivel járni már alig tud, és a keze is nagyon gyenge, elektromos kerekesszékre gyűjt, de nincs meg neki a teljes összeg. Ha segítünk, szívesen mesél magáról és az 1989-es videóról.

Szalacsi Sándor
Szalacsi Sándor

Lehocky Krisztián és az eredeti felvételt készítő Bogdányi Ferenc évek óta támogatják Sándort, hogy ha már "annyi boldogságot, vidám pillanatot okozott az országnak", ne csak nevessünk rajta, segítsünk is neki.

Aki úgy gondolja, hogy megpróbálja támogatni Szalacsi Sándort abban, hogy egyedül is képes legyen elmenni kerekesszékével a gyógyszertárig, az a következő számlaszámra utalhatja adományát:

OTP számlaszám

11773449-00594770-00000000

Kedvezményezett: Bogdányi Ferenc

A közleménybe Lehocky Krtisztián és Bogányi Ferenc kér egy email címet is, hogy az összeg megérkezéséről visszaigazolást küldhessenek.

Most pedig következzen a riport arról, hogy mi történt a két magyar hőssel az elmúlt  húsz évben: