Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Magyarország világbajnok spamelő

2010.05.28. 11:37
Megjelentek a világbajnokságot kihasználó vírusok, az elmúlt hónapban naponta ezernyolcszáz új kórokozó jött létre.

Májusban is Magyarország vezeti a spamelési ranglistát, az email forgalom 95,4 százaléka volt kéretlen levél, derül ki a Symantec felméréséből. Világszinten az összes levélforgalom 90 százaléka volt spam, amely az áprilisi adatokhoz képest 0,3 százalékos növekedést jelent. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz.

“A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől”- mondta Gombás László a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint, mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

Portugálok a világbajnokságon

A júniusban kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

A Symantec felmérése szerint az emailben szétküldött vírusok száma 0,18 százalékkal nőtt áprilishoz képest. A vírusos levelek 22,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra mutató linket, amely viszont 6,3 százalékos csökkenést jelent az áprilisi adatokhoz képest. Az adathalász támadások száma 0,2 százalékkal nőtt.

Az összes ellenőrzött web alapú veszélyeztetettség 12,4 százaléka új volt májusban, amely 1,5 százalékos növekedés az áprilisi adatokhoz viszonyítva. Átlagosan napi 1770 új károkozó weboldalt találtak, ami 5,6 százalékos növekedés egy hónapon belül.