Újabb iPhone-prototípust fognak megtalálni Kaliforniában

2010.06.07. 11:02
Helyi idő szerint reggel tízkor, magyar idő szerint este hétkor kezdődik az Apple idei Worldwide Developers Conference összejövetele San Joséban, Steve Jobs nyitóbeszédével. Az Apple tavaly és tavalyelőtt is ezt az alkalmat használta ki az új iPhone bejelentésére (a legelső iPhone-hoz a 2007-es januári Macworld Expót választották).

Az elmúlt hónapokban több iPhone 4G (más források szerint iPhone HD lesz a név) prototípust is elveszítettek az Apple mérnökei, és megtaláltak a lelkes techbloggerek, akár vírusmarketing volt ez, akár szerencsétlenkedés, ez is arra utal, hogy az új telefon készen van, és csak a nagy leleplezésre vár, mielőtt a hagyományos nyári starttal kereskedelmi forgalomba kerülne.

Ha hihetünk a pletykáknak, az új iPhone főbb újdonságai az előlapi kamera (videócseteléshez), a vaku, a SIM-kártya microSIM-re cserélése, a kijelző felbontásának növelése (960*450 pixelre a mostani 480*320-ról) és a sokkal erősebb processzor lesznek.

A Computerworld elemzőinek várakozásai szerint az előrendelés rögtön a konferenciával párhuzamosan beindulhat, és a boltokba valamikor június végén, vagy július elején kerülhet a készülék (ez természetesen az  amerikai premiert jelenti, Európába hagyományosan pár hónappal később ér csak el a telefon).

Az árakkal kapcsolatosan a szakértők arra számítanak, hogy az Apple a 99-199-299 dolláros árazást fogja használni továbbra is, vagyis a legutóbbi modell, a 3GS ára 99 dollárra csökken (egyes amerikai nagyáruházak már most ennyiért adják), az új készülékből pedig a 16 gigabájtos modell lesz 199, a 32 gigás 299 dollár.

Bár régóta híresztelik, hogy az Apple változtat a telefonját minden országban egy szolgáltatóhoz kötő modelljén (az EU-ban úgyis kötelezte már erre több bíróság is), a nagy szakítás az amerikai kizárólagos forgalmazó AT&T-vel várhatóan csak 2011 elején jön el.

Az új telefon mellett az új, 4.0 verziószámú iPhone OS operációs rendszer is bemutatkozik élesben, így a frissítéssel a régebbi modellek is új funkciókat kapnak. Hogy pontosan miket, arról az áprilisi előzetes óta gyanúsan nagy a csend, egy biztos, a tethering (vagyis a telefon internetkapcsolatán keresztüli netezés notebookon vagy más készüléken) több évnyi tiltás után korlátlanul elérhető lesz mindenhol.

A WWDC-n az iPhone mellett hagyományosan más termékeket és újításokat is be szokott jelenteni az Apple, tavaly ilyen volt például a Snow Leopard árazása, a cég laptopcsaládjának frissítése, és a Safari böngésző 4.0-s verziója. Az idei programban a Mac Mini sorozat felújítását, Apple TV-vel kapcsolatos bejelentéseket, és a Safari 5-öt várják az elemzők, bár ezek a találgatások elég gyenge lábakon állnak. Egy biztos: a Gizmodo techblog, ahol először szellőztették meg az elveszett és megtalált iPhone 4G részleteit, nem lesz ott a konferencián, mert a botrány után simán kitiltották őket az Apple rendezvényeiről.  • Hírek
  • Hírek