Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Élettel telik meg a Windows Live

2010.06.08. 14:04
Magyar doménen regisztrálhatók a hotmailes emailcímek, és a Microsoft látványosabb újításokkal próbálja magához csábítani a felhasználókat.

A magyar felhasználók már hotmail.hu végződéssel is regisztrálhatnak maguknak emailcímet a Microsoftnál, de ez apróság a Hotmail, a Messenger többi újításához képest. A Windows Live Essentials nevű online szolgáltatáscsomag béta változata két hét múlva lesz szabadon kipróbálható, de a Microsoft régiós termékmenedzsere, Tomáš Koška már kedden megmutatta a legfontosabb változásokat.

Több apró újítás javítja majd a Hotmail kezelhetőségét, és a Microsoft abban reménykedik, hogy sikerül júzereket elcsábítania a többi szolgáltatótól. Saját felméréseik szerint nagyjából 1,4 millió magyar netező szívesen lecserélné az emailszolgáltatóját. Tomáš Koška elmondta, hogy a Gmail ügyfelei hűségesek, de más cégek felhasználóit könnyebben meg tudják szólítani.

A levelezők egyik legfontosabb funkciója a spamszűrés, hogy csak a hasznos emailek jussanak el a felhasználóhoz. Bár a globális statisztikák szerint 10 elküldött emailből 9 spam, a Hotmail szűrője a kéretlen levelek 4 százalékát engedi át.

Csakhogy a kéretlen leveleken kívül még van egy "szürke zóna" is, azok a hírlevelek, amiket a felhasználó nem feltétlenül akar látni. Ezeket a "takarítás" funkcióval lehet törölni, vagy más mappába helyezni. Ez gyakorlatilag úgy működik, mint egy felhasználói szűrő a hírlevél feladójára, de úgy alakították ki, hogy az amatőr felhasználók is könnyen kezeljék. Hasonlóképpen működik a közösségi emailek gyűjtőhelye: automatikusan egy mappába gyűjtik a Facebook, Twitter, LinkedIn és más közösségi portálok értesítő emailjeit.

Az emailekben lejátszhatók lesznek a beillesztett YouTube videók, és ha egy Flickr képgaléria linkje van az emilben, akkor a Flickr portál betöltése nélkül, animált felületen lehet végignézni a fotókat. A felhasználók akár 10 gigabájtos emailt is küldhetnek egymásnak, de ilyenkor a címzettnek nem kell mindent letöltenie. A csatolt fájlok a Skydrive nevű online tárhelyre kerülnek, és a címzett azt a fájlt tölti le, amelyiket akarja.

A kényelmesebb használat kedvéért kikapcsolható lesz az emailek mellett megjelenő óriási hirdetés. Az emailek pedig ugyanúgy összefűzhetők beszélgetéssé, mint a Gmailben, de ez csak egy választható lehetőség, nem kényszerítik rá a júzerekre. Valamikor ősszel aktiválják az online Office programcsomagot, amivel a levélbe csatolt dokumentumokat a böngészőben lehet szerkeszteni.

Magyarországon több embert érint a Messenger változása, a csevegőkliensnek ugyanis több mint kétmillió aktív felhasználója van. Az új kliensbe beköthetők a közösségi portálok, például a Facebook, a MySpace és a Twitter. Mindegyikre külön-külön beállítható, hogy automatikusan frissítsék-e státuszunkat, és hogy a megosztott képek mely hálózatokon jelenjenek meg.

Gyönyörűen oldották meg a képmegosztást. Ha csevegés közben megnyitunk néhány képet a merevlemezünkről, azok rögtön galériába rendeződnek, és az indexképekre kattintva lehet bemutatni a fotókat. A sorozat valós időben kibővíthető újabb képekkel, legyenek azok akár a küldő merevlemezén, a Skydrive tárhelyén. Még a Bing képkeresőjéről is beilleszthetők képek, a csevegés megszakítása nélkül. Sőt, akinek nagyon gyors internetelérése és erős számítógépe van, a képmegosztás közben nemcsak bepötyögött mondatokkal, hanem akár hd felbontású webkamerával, élőben is cseveghet partnerével.