Sikertelen lesz a Microsoft Kinect?

2010.06.21. 06:56
Forradalomnak tűnik a Microsoft Kinect, de az is lehet, hogy csak túllőttek a célon: a Wii mozgásérzékelős kontrollerje még népszerű lett, de egy újságíró szerint a most bemutatott kütyü már túl sok mozgást igényel.

A napokban mutatták be azt a kiegészítőt, amivel Wii-szerű élményt tud nyújtani az Xbox 360. A Microsoft valószínűleg azokat a tömegeket akarta megfogni, akik eddig távol maradtak a hardcore konzoloktól, márpedig ők elég sokan vannak: a főleg hadonászva játszható Wii-ből eddig majdnem annyi fogyott, mint az X360-ból és a PS3-ból együtt. A Microsoft ráadásul továbbment konkurensénél, hiszen nem egy mozgásérzékelős távirányítót alkotott, hanem a testből csinált kontrollert: a kamerák figyelik a játékost, és reagálnak rá.

Miközben a szakma megosztott a kérdésben, hogy a Wii-hez hasonló élményt nyújtó kiegészítő lehet-e egyáltalán sikeres, John C. Dvorak, a PCMag közismert szerzője egyértelműen azt állítja, hogy az bukásra van ítélve.

Meg is indokolja miért: először is azért, mert az emberek lusták. Még a Wii mozgásérzékelős kontrollerje is fárasztó tud lenni, amikor viszont egész testünkkel mozogni kell a játékhoz, az sokaknál kiüti majd a biztosítékot.

További probléma, hogy a kamerák sosem lesznek olyan pontosak, mint egy jól irányított joystick: az ujjunkkal egy pillanat alatt tudunk végtelenül precíz manővereket végezni, a testünk megfigyelésével ez még sokáig kivitelezhetetlen lesz, amit igazol kollégánk első próbája Los Angelesből.

Nagy ellensége a Kinectnek a szomszédság is: senki sem veszi jó néven, ha valaki ugrál az emeleten, ráadásul a házakban a gyerekszobák többsége is a felsőbb szinteken van, és a szülők aligha hagyják majd, hogy a gyerekek játék címén ugráljanak a padlón. Dvorak szerint ezért a Kinect leginkább az alagsori lakásokban élő fiatalok játéka lehet.

A szerző úgy gondolja, hogy remek partikellék lehet a Kinect, jól jöhet edzéskiegészítés és jógázás közben, de nem fogja megújítani a játékipart, legfeljebb kiegészítheti azt.

Más kérdés, hogy az említett feladatköröket a Wii már közel négy éve lefedte, így nem egyértelmű, mekkora játéktere maradt a Microsoftnak a Kinecttel, ami ráadásul Dvorak szerint megpróbál túlnőni elődjén, vesztére. A Wii ugyanis bár újfajta távirányítót adott, de nem hagyta el a kontrollert, míg a Microsoft mindent kivesz az ember kezéből, ami a szerző szerint már túl sok.  • Hírek
  • Bankszámla