Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A papír jobb, mint az iPad

2010.07.05. 14:44
Hamarabb végzünk egy könyvvel és jobban is érezzük magunkat, ha papírról és nem kijelzőről olvasunk. Legrosszabb helyen a pc monitora végzett.

Melyik a legjobb olvasófelület? Az Amazon Kindle? Az Apple iPad? Netán a jó öreg papír? A Nielsen Norman Group elemzője szerint a választ könnyű megadni erre a kérdésre, csak ki kell próbálni, hogy milyen hatékonysággal használják az emberek ezeket a platformokat.

A 24 órán át tartó vizsgálat kimutatta, hogy a papír jobb felület a konkurenciánál. A teszt szerint ugyanis az emberek átlagosan 6,2 százalékkal lassabban olvasnak iPadről, mint papírról, mint a Kindle 2-n már 10,7 százalékos a lemaradás.

A Nielsen szerint a papír előnye egyértelmű, az iPad és a Kindle közt azonban kár különbséget tenni. A két eszköz közti eltérés ugyanis olyan kicsi volt, hogy az szinte már statisztikai hibahatárnak számít, és semmiképp sem érdemes a vásárlás a néhány százaléknyi különbségre alapozni.

A Nielsen a sebesség mellett az elégedettséget is tesztelte, az olvasók 5,6-5,8 pontot adtak az egyes platformoknak, ebben tehát nem volt különbség, említésre csak a pc-s olvasás méltó, ami 3,6 pontos eredményével alaposan lemaradt a többiektől. A legfontosabb vélemény azonban talán ez volt: papírkönyvet olvasni sokkal megnyugtatóbb, mint egy elektronikus eszközt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?