A papír jobb, mint az iPad

2010.07.05. 14:44
Hamarabb végzünk egy könyvvel és jobban is érezzük magunkat, ha papírról és nem kijelzőről olvasunk. Legrosszabb helyen a pc monitora végzett.

Melyik a legjobb olvasófelület? Az Amazon Kindle? Az Apple iPad? Netán a jó öreg papír? A Nielsen Norman Group elemzője szerint a választ könnyű megadni erre a kérdésre, csak ki kell próbálni, hogy milyen hatékonysággal használják az emberek ezeket a platformokat.

A 24 órán át tartó vizsgálat kimutatta, hogy a papír jobb felület a konkurenciánál. A teszt szerint ugyanis az emberek átlagosan 6,2 százalékkal lassabban olvasnak iPadről, mint papírról, mint a Kindle 2-n már 10,7 százalékos a lemaradás.

A Nielsen szerint a papír előnye egyértelmű, az iPad és a Kindle közt azonban kár különbséget tenni. A két eszköz közti eltérés ugyanis olyan kicsi volt, hogy az szinte már statisztikai hibahatárnak számít, és semmiképp sem érdemes a vásárlás a néhány százaléknyi különbségre alapozni.

A Nielsen a sebesség mellett az elégedettséget is tesztelte, az olvasók 5,6-5,8 pontot adtak az egyes platformoknak, ebben tehát nem volt különbség, említésre csak a pc-s olvasás méltó, ami 3,6 pontos eredményével alaposan lemaradt a többiektől. A legfontosabb vélemény azonban talán ez volt: papírkönyvet olvasni sokkal megnyugtatóbb, mint egy elektronikus eszközt.  • Tippek
  • Csok