Gerzson
-3 °C
2 °C

Ötmilliárd mobilelőfizetés van a világon

2010.07.05. 12:02
Július első hetében a mobiltelefon-előfizetések száma világszerte átlépte az ötmilliárdot a The Mobile World elemzőcég becslése alapján.

2010 első negyedévében 168 millióval bővült a mobilozók köre a világon, a március végén a hivatalos szám 4,82 milliárd volt. A második negyedévről még nincsenek pontos adatok, de ha az eddigi trendek folytatódnak, és az előfizetők számának növekedése a megszokott ütemben nő, akkor valamikor a napokban kötik meg valahol a világon az ötmilliárdadik előfizetést.

A két legnagyobb, és egyben legerősebb növekedést mutató piac az indiai és a kínai: itt csak 2010 első negyedévében 94 millió új előfizetőt regisztráltak, és az áprilisi, illetve májusi előzetes adatok is 50 millióra rúgnak. Ez a két ország rendelkezik a világ mobil-előfizetéseinek 28 százalékával, vagyis a világon csaknem minden harmadik mobilszámhoz egy kínai vagy indiai zsebében csörgő telefon tartozik.

A legfejlettebb országok, vagyis a G7-csoport (USA, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada) a növekedésből alig 4,6 százalékkal veszi ki a részét, az amerikaiakat nem számítva ez az adat 1,7 százalékra esik vissza. A gazdasági világban BRIC néven emlegetett négy feltörekvő óriás, Brazília, Oroszország, India és Kína adja a növekedés 59 százalékát, az N-11 csoport országai további 20-at.

Március végén a Föld 6,8 milliárdos teljes népességéből a mobilelőfizetések 71 százalékot fedtek le, ez a becslések szerint július elejére valahol 73 százalék körül járhat, vagyis a mobilosok tábora gyorsabban nő, mint bolygónk lakossága. Ha a mai növekedési trendekkel számolunk, a mobilelőfizetések száma 2014 végére fogja elérni a népesség számát.