Mátyás
-6 °C
1 °C

A tabnabbinggal támadnak az adathalászok

2010.07.06. 10:17
Új adathalász-technikával próbálkoznak a kiberbűnözők. Tajvan, Oroszország és Törökország még mindig az élen jár a fertőzött gépek tekintetében.

A Panda Security most megjelent jelentéséből látszik, hogy nagy változások nincsenek, ami a legtöbb fertőzött gép-toplistát illeti: Tajvan, Oroszország és Törökország továbbra is élen jár a legkülönfélébb számítógépes kártevők terjesztésében.

A második negyedévben a szakemberek egy újfajta technikára, az ún. tabnabbingre is felfigyeltek: ez a tabokkal felvértezett böngészők hiányosságait használja ki.

A tabnabbing, egy viszonylag friss próbálkozás – kommentálta Sándor Zsolt. – A tabos vagy többfüles böngészők már teljesen elterjedtek, mindenki használja is őket: az ember megnyit egy oldalt, aztán még egyet, aztán még egyet, és már vagy tíz oldal van külön füleken. A tabnabbing révén megváltoztatható például a favicon, vagyis az adott fülön lévő oldalt azonosító kis ikon, sőt, az oldal tartalma is. Érthetőbben fogalmazva: egy amúgy hétköznapi oldal például a háttérben szép csendben átalakulhat a Gmail bejelentkező oldalává, ahol a felhasználó megadja az adatait, és az adathalászok máris hozzájutottak a jelszavához.

A második negyedévben a trójaiak uralma tovább folytatódott: az összes kártevő több, mint felét tették ki, míg egyébként visszatértek a tradicionális vírusok is. A Panda Security statisztikái szerint a pénzügyi motiváltságú támadások továbbra is dominálni fognak, amit bizonyítanak a mind újabb adathalászási technikák is.