Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az IBM az EU-val dolgozik egy új cloudon

2010.07.09. 10:42 Módosítva: 2010-07-09 10:48:40
A trend továbbra is erős: most a világ egyik legnagyobb IT-cége szervezett meg egy nemzetközi együttműködést a népszerűsítésére.

Az IBM hivatalosan is bejelentette, hogy együttműködési szerződést kötött az Európai Unióval, illetve néhány egyetemi, akadémiai kutatóintézettel. A közös munka célja, hogy egy olyan kutatói konzorciumot hozzanak létre, melyben a felhőalapú számítástechnikai megoldások (cloud computing) fejlesztése lesz fókuszban.

A bejelentés szerint a résztvevők arra törekednek, hogy egyrészt bemutassák, népszerűsítsék és terjesszék a felhőre épülő rendszereket, emellett az „e-szolgáltatások” ismertetésével és kipróbálási lehetőségeivel meggyőzzék az üzleti szereplőket, hogy jelentős előnyökre tehetnek szert e technológia alkalmazásával.

A kooperáció egy már létező nyílt szoftveres projektet vett a szárnyai alá. Az ACSI-t (Artifact-Centric Service Interoperation), arra kínál megoldásokat, hogy miképp juthat előnyökhöz egy kis- vagy közepes vállalkozás, ha nem saját maga kívánja megoldani összes informatikai problémáját, hanem egy bérelt, központi platform segítségével. „Az új számítógépes modell fejlesztése lehetővé teszi a szervezetek részére, hogy jelentős mértékben felgyorsítsák azokat a folyamatokat, melyek eddig igen időigényesek voltak” – véli az IBM.

Mivel a cloud az átlagos vállalkozások számára ma még jórészt csak problémákat jelent (nem igazán ismerik, illetve idegenkednek a szervezési problémák miatt), ezért az IBM azzal érvel, hogy az ő fejlesztésükre („an interoperation hub”) épülő ACSI egy olyan könnyen átlátható és kezelhető környezetet biztosít, mely mindezen gondokat megoldja. Összességében azt állítják, hogy az SAAS (software as a service) modell előnyös mind a gyártó, mind az igénybe vevő számára. Ezt bizonyítani is akarják, mivel azt tervezik, hogy a vállalkozásokat meggyőzni kívánó konzorcium példákkal fogja bizonyítani, hogy ez a cloud 40 százalékos költségcsökkenést is eredményezhet.

A konzorciumban az IBM és az EU illetékes szervei mellett részt vállalt két olasz, egy brit, egy holland, egy észt, egy spanyol és egy belga egyetem, s az együttműködéstől azt várják, hogy az IBM rendszerére építve magas minőségű, nyílt forrású e-szolgáltatási rendszert hoznak létre.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft