Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jelentős mínuszban a Nintendo

2010.07.30. 11:59
Erős jen, csökkenő kereslet - nem a legutóbbi lesz a Nintendo kedvenc negyedéve.

A Nintendo, a világ legnagyobb konzolgyártója két év óta először veszteséges negyedévet volt kénytelen elkönyvelni. A cég 289 millió dolláros mínuszba került a júniussal végződő negyedévben, míg egy éve még 400 millió dollár körül volt a nyereség.

A visszaesésnek több oka is van. Az egyik, hogy a kézikonzol, a Nintendo DS forgalma erősen, 47 százalékkal visszaesett az Egyesült Államokban, részben az új játékok hiánya miatt, részben pedig azért, mert sokan már kivárnak, és a 3D-s modell megjelenéséig nem vesznek a konzolból.

A Wii ugyanakkor valamennyire ellensúlyozni tudta a visszaesést, az asztali gépből ugyanis 36 százalékkal többet adtak el, mint a korábbi negyedévben, egyebek között a Super Mario Galaxy 2 megjelenésének köszönhetően.

Erős jen

Nagy gondot jelent a vállalatnak a dollárral szemben erősödő jen is. A vállalat bevételeinek jelentős része az Egyesült Államokból jön, de a változó árfolyamok és az állandó amerikai árak miatt jenben egyre kisebb a vállalat haszna az eladott termékeken, ami az 56 milliárd dolláros forgalom mellett jelentősen visszaveti a Nintendo egyenlegét. De a japán fizetőeszköz erősödött az euróhoz képest is, és ezekkel a tendenciákkal nem is nagyon tud mihez kezdeni a vállalat.

A gyengülő keresletnek köszönhetően a bevétel is csökkent, így az még az elemzői várakozásokban szereplő 194,2 milliárd jent sem érték el, kevesebb mint 189 milliárd jött össze az aktuális negyedévben.

A hírek hatására a vállalat részvényei 1,5 százalékot gyengültek, ami tovább növeli az idei pénzügyi évre vetített 21 százalékos zuhanást.