A Parlament enged a nyílt forráskódnak

2010.08.05. 16:01 Módosítva: 2010.08.05. 19:15
Nagy csinnadrattával és szakmai konferenciával ünneplik meg Budapesten az OpenOffice.org tizedik születésnapját. Az eseményt a magyar kormány is támogatja jelenlétével.

Fontos üzenet a nyílt forráskódot támogató közösségnek, hogy az augusztusi OpenOffice.org konferencia plenáris ülése a Parlamentben lesz, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik vezetője tartja a nyitóbeszédet. Hazánkban ugyanis elindult egy folyamat, ami nagyobb teret ad a nyílt forráskódú szoftvereknek – a közbeszerzésben is elérhetők ilyen programok, megszületett egy nyílt szabványt támogató törvény és vizsgálták e programok alkalmazhatóságát. Kelet-Európa azonban a fejlett európai államokhoz képest el van maradva a nyílt szoftverek használatában.

Szakál Péter
Szakál Péter

"A konferencia hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősebb lépések  történjenek a következő 1-2 évben. Politikai elszántság is szükséges ahhoz, hogy az államigazgatásban a nyílt technológiák felválthassák a jelenleg használt drága, zárt szoftvereket" – mondta Szakál Péter, a konferenciát szervező ODFA Magyarország képviselője.

"A Magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség korábban készített egy tanulmányt, amiből kiderült, hogy 4 év alatt 100 milliárd forintot takaríthat meg az ország, a váltás tehát szükséges." - tette hozzá.

Az augusztus 31. és szeptember 3. közötti konferenciára körülbelül ötszáz szakértő érkezik a világ minden tájáról, és a nyolcvan előadás egyikén Florian Schießl, a nyílt forráskódra átállt München városának informatikusa beszél eddigi tapasztalatairól. Fontos téma az OpenOffice.org mobilos változata is, mert egyre többen interneteznek a telefonjukkal. A mobilra optimalizált programcsomagot egyébként részben Magyarországon fejlesztik.

A konferencia fontos eseménye lesz a interoperabilitási bemutató, amivel azt demonstrálják, hogy a nyílt formátum bármilyen környezetben használható. Vagyis a dokumentumok nem esnek szét, ha Linux, Mac, Windows alapú szoftverek, és webes szövegszerkesztők használata esetén sem.

Az első napon a szakmai programok után az OpenOffice.org tizedik születésnapját is megünneplik a Gödörben megrendezett Open Fesztiválon, különböző koncertekkel, szerzői jogról szóló kiállítással.  • Tippek
  • Babaváró hitel