Mátyás
1 °C
15 °C

Csaknem 130 millió könyv van a világon

2010.08.06. 18:50
A Google számításai szerint pontosan 129 864 880 könyv létezik a világon. Ebben az elképesztően magas számban az azonos témában kiadott különböző kiadások csak egy tételnek számítanak.

A http://booksearch.blogspot.com címen megjelent bejegyzés szerint az amerikai informatikai vállalatnak a pontos számításhoz először azt kellett meghatároznia, hogy mit nevezzenek könyvnek.

A milliárdnyi tétel közül a másodpéldányokat a metaadatok - azaz a könyvekhez kapcsoló lényeges információk - alapján szűrték ki. A leválogatás után maradt 600 millió egyedi tételből pedig keresőalgoritmusok segítségével választották ki a különböző című, de azonos témájú tételeket.

A keresési feltételek folyamatos finomításával a könyvek számára adott válasz mindig változik, a jelenlegi beállítás szerint mintegy 210 millió könyv lehet a világon. Ez a szám azonban még további pontosításra szorult, mert a könyvek közül ki kellett húzni 8 millió mikrofilmet, 4,5 millió hangfelvételt, 2 millió videót, továbbá 2 millió térképet.

Az egyéb kivételek eltávolításával a nyomtatott és könyv formában megjelent művek száma 146 millióra apadt. Ezek után már csak az ISBN-számok (International Standard Book Number), azaz a könyvek nemzetközi nyilvántartására szolgáló egyedi azonosító számok és az ehhez hasonló nyilvántartási rendszereket adatait kellett összevetni.

Az egyezések kizárása után a Google szoftvermérnökei kimondták, hogy jelenleg 129 864 880 könyv létezik a világon.