Ukrajnában bekeményítettek a kalózmásolók ellen

2010.08.13. 15:59
A szerzői jogok megsértése miatt indítottak büntetőeljárást az ukrán hatóságok egy Luhanszk megyei lakos ellen, aki dalok, filmek, számítógépes programok és játékok ezreinek kalózmásolatait kínálta letöltésre.

Szergej Csubar ezredes, a Luhanszk megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni részlegének helyettes vezetője a sajtónak elmondta, hogy az eljárás alá vont internetes kalóz haszonszerzés céljából több weboldalt készített, és a látogatók a rapidshare, depositfile, letitbit és más hasonló fájlcserélő szerverekről tudtak szoftvereket, filmeket és zenéket letölteni. A rendszert a lakásáról működtette – írta a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

A gyanúsított honlapjain háromezer zenei album és film, és legalább ennyi szoftver volt elérhető. Ezenkívül a látogatók több mint kétezer mozi- és pornófilmet nézhettek meg a net.ua doménen.

Csubar azt is elmondta, hogy Ukrajnában első ízben indult büntetőeljárás szerzői jogok hasonló módon történt megsértése miatt. Megjegyezte, hogy a kollégái hatalmas munkát végeztek, hogy megfelelően dokumentálhassák az internetes bűncselekményt.

A rendőrtiszt szerint a luhanszki nyomozók felvették a kapcsolatot az illegálisan terjesztett termékek szerzői jogainak tulajdonosaival. Külföldi szakemberek számításai szerint a tavaly ősztől kalózkodó ukrán nem túl nagy, csupán 26 ezer hrivnya (kb. 700 ezer Ft) értékű kárt okozott.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM