Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A dislike gombbal terjed a Facebook-vírus

2010.08.17. 10:49
A kéretlenül érkező alkalmazást telepítők hozzáférést biztosítanak profiljukhoz, és ezt a bűnözők ki is aknázzák.

Óvakodjanak a felhasználók a felajánlott dislike (nem tetszik) gomb telepítésétől, mivel így adathalászok számára nyitják meg az utat – írja Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég szakértője.

A tetszést kifejező like gomb a kezdetektől jelen van a Facebookon, de hivatalos dislike nincs, mint például a YouTube-on, pedig a tagok már régóta követelik. A nyomásnak végül is felemás módon engedett a közösségi oldal vezetése: elérhetővé tettek egy Firefox-kiegészítőt, amely pótolja ezt a hiányosságot (a fejlesztő weboldaláról más böngészőkhöz is elérhető a kiegészítő).

Az egyre több profilt megfertőző csalók ezt a helyzetet használják ki. A felhasználó kap egy üzenetet, amelyben arra hívják fel, hogy töltse le a hivatalos dislike gombot. Ha az illető rákattint a megadott linkre, és engedélyt ad a profilhoz való hozzáférésre, akkor nem a gomb települ, hanem egy alkalmazás, amely a számára már elérhető profilon keresztül spameket küld a megtalálható címekre, ezen kívül egy online kérdőív kitöltésére biztatja a felhasználót, azzal kecsegtetve őket, hogy ezért fizetnek nekik. A folyamat legvégén felajánlja a FaceMod által fejlesztett Firefox-kiegészítőt, amivel már tényleg megjelenhet a dislike gomb. (Cluley megjegyzi, hogy a FaceModnak valószínűleg nincs köze az átveréshez, a csalók visszaélnek a nevükkel és a termékükkel).