Géza
-11 °C
-4 °C

Zeneboltot nyit a Google karácsonyra

MTI/Index
2010.09.06. 11:20
A Google is támadja az Apple zeneletöltő birodalmát: lapértesülések szerint az internetes óriás a küszöbén áll annak, hogy elindítsa saját online zenei áruházát, amely karácsony táján kezdheti meg működését.

A Google tárgyalásokat folytat a legnagyobb zenekiadókkal, és már csak a részletkérdések várnak tisztázásra, például a fizetés módja - írja a Los Angeles Times.

Andy Rubin, az okostelefonokon futó Android operációs rendszer létrehozója vezeti a tárgyalásokat arról, hogy milyen lesz az új zeneszolgáltatás. A hírek szerint Rubin abban reménykedik, hogy a szolgáltatás még idén karácsony előtt elindul.

A kiadók pedig abban bíznak, hogy az együttműködés révén megtörhet az Apple monopóliuma. A cég az iTunes révén a piac 80 százalékát uralja. Az egymással versengő cégek növelhetik a digitális zenék piacát, amely az elmúlt egy évben szerény 13 százalékkal bővült.

Önmagában a Google mérete nem jelent biztos sikert, a kereskedőóriás Amazon például csak 12 százalékos részesedést tudott szerezni a digitális zenék piacán, noha az mp3-boltja már három éve működik.

A Google-nek nagy előnyt jelent, hogy a webkereső és a YouTube adataiból tisztán látja a felhasználók zenei érdeklődését. További előny, hogy a zenebolt nemcsak a weben, hanem az Androidot futtató mobilokon is elérhető lesz. Az androidos telefonok a szakértők szerint hamarosan megdöntik az Apple iPhone, iPod és iPad hegemóniáját az eladásokban.