Nem idegesít tovább a Facebook az exekkel

2010.10.21. 13:48
Ami eddig fájt, ne fájjon tovább – a felhasználók tiltakozására a Facebook nem jeleníti meg többé a volt partnerek fotóemlékeit. De aki nem deklarálta kapcsolatát a Facebookon, szenvedhet tovább.

Elképesztő, mennyi felhasználói nyavajával kell megküzdenie a Facebooknak nap mint nap. A legújabb kényszerintézkedés a Photo memories (magyarul Fotóarchívum) nevű boxot érinti, ami az oldal jobb felső sarkában szokott megjelenni, látszólag véletlenszerűen, leggyakrabban akkor, ha az ember az Ismerősök vagy a Fotók linkre kattint a Facebookon.

photomem ok

Ebben a dobozban az ismerősök korábban készült képei, albumai jelennek meg, de hogy milyen kritériumok alapján, az talány. Gyanítható, hogy a Photo memories képeit ugyanaz az algoritmus teszi ki az oldalra, amely azt figyeli, hogy egy-egy felhasználó mely ismerőseinek posztjai iránt érdeklődik a leginkább.

Aki tudatos felhasználóként ismerkedik a Facebookon, felfedezhette, hogy a Fotóarchívumban gyakran tűnnek fel olyan ismerősök képei, akik iránt romantikus érzelmeket táplál – esetleg fordítva, olyanokéi, akik feltűnően érdeklődnek iránta. Mivel az algoritmus titkos, nem lehet tudni, hogy az számít-e, hányszor kattint az ember egy-egy ismerős posztjaira, hány üzenetet vált vele, hányszor ír üzenőfalára, esetleg minden tényező számít-e, és ha igen, milyen mértékben.

Aki titkolta, annak tovább fáj

Annyi biztos, hogy egyes tagokat mérhetetlenül idegesített, hogy a Photo memoriesban volt partnereik albumai jelentek meg, mert ez szerintük fájó sebeket szakít fel, és mérhetetlen szenvedésnek teszi ki őket. „Utálom a Photo memoriest. Nem akarom. Nem akarom nézni. Ki akarom tudni kapcsolni. Nem akarom, hogy behatoljanak a magánszférámba. Könyörgök a Facebooknak, hogy távolítsa el ezt az ostoba szolgáltatást” – áll a célra alakult Facebook-csoport bemutatkozásában.

A csoporthoz összesen 697-en csatlakoztak, és bár ez az 500 millió felhasználóhoz képest elhanyagolható szám, a Facebook megadta magát, és úgy döntött, a Fotóarchívumban ezen túl nem jeleníti meg azoknak a képeit, akikkel a felhasználó korábban deklarált kapcsolatban állt (vagyis profiljában az “in a relationship” vagy a “married” kitétel szerepelt).

Ez persze nem vonatkozik azokra, akik a Facebookon nem tüntették fel a kapcsolatot, így a fájó emlékek nekik tovább fájnak.

Az exprobléma egyébként nem újkeletű: idén nyáron egy független fejlesztő állt elő az Ex-blockerrel, egy olyan böngésző-pluginnel, amely kiszürkíti azokat az oldalakat – a facebookosakat is –, amelyeknek közük van a volt partnerekhez. A plugin a fejlesztők szerint ebben a pillanatban 8659 exet blokkol.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM