Meghalt Mr. Walkman

2011.03.02. 10:59
Február 13-án elhunyt a Sony egyik mágusa, a japán elektronikai óriás felemelkedését szabadalmak százával segítő Nobutosi Kihara. 84 évet élt.
Nobutosi Kihara
Nobutosi Kihara

Nem túlzás azt mondani, hogy Nobutosi Kihara nélkül a Sony ma nem lenne a világ egyik vezető elektronikai cége. A mérnök 1947-ben csatlakozott az akkor még Tokyo Telecommunications Engineering Corporation néven ismert későbbi Sonyhoz. 50 év kitartó munkával 700 szabadalmat nyert el.

Olyan sikeres termékek kötődnek a nevéhez, mint az első szalagos hangrögzítő és a hozzá tartozó kazetta, a tranzisztoros rádió és tévé, a világ egyik első videomagnója, a Betamax, és a digitális Mavica fényképezőgépek, írja a New York Times.

Néha nem sikerült elsőként a piacra dobni az általa kifejlesztett újításokat, a tranzisztoros rádió esetében egy hónappal megelőzte a Sony-t a Texas Instruments, és a Betamax-VHS csatából is az utóbbi, a rivális Matsushita fejlesztése került ki győztesen.

Bár Kiharát mindenki Mr. Walkman néven ismeri, a hordozható lejátszót valójában nem ő fejlesztette ki, hanem egy másik mérnök. Kihara a Walkman létrehozásához szükséges technológiákat találta fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport