Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

IP-cím alapján lenyomozható, hol vagyunk

2011.04.27. 16:15

A chicagói Northwestern University egyetem kutatói az USENIX hálózati technológiákkal foglalkozó konferencián mutatták be új módszerüket, amivel ip-cím alapján megállapítható egy internetezőről a földrajzi pozíciója. A megoldás gyors, néhány másodperc alatt megadja a kért adatokat, és pár száz méteres pontossággal működik.

Az ip-cím olyan azonosító szám, ami minden egyes internetre csatlakozó gépet egyedileg azonosít, legyen az egy szerver, egy mezei számítógép, vagy egy okostelefon. Az ip-cím alapján találják meg az adatcsomagok a címzettjeiket, maga a szám is tartalmaz is a földrajzi pozícióra utaló adatokat, de ebből legfeljebb az internetszolgáltatóig lehet lenyomozni a cím gazdáját, jó esetben a várost meghatározva.

Az amerikai kutatók trükkje ezt finomítja tovább. A megoldás arra alapul, hogy ping és traceroute parancsokkal szórnak meg a célpont címmel egy hálózaton levő és fizikailag is ismert helyen levő gépeket, például közintézmények, szolgáltatók, iskolák szervereit, amelyeknek publikus a fizikai helye és az ip-címe is. A ping parancs egy teszt adatcsomaggal méri le, hogy az mennyi idő alatt járta meg a célpont gép és a mi gépünk közti távolságot.

Mivel az adatcsomagok alapban azonos sebességgel haladnak (kicsit bezavar az adott pillanatban a hálózati terhelés, de kellően sok próbálkozással ez a változó kizárható), és azonos lassító hatása van az útba eső összes útvonalválasztó szervernek. Így az ismert helyzetű gépekről kapott válaszidőkből, és az ismeretlen helyen levő célpont válaszidejéből jó közelítéssel meghatározható annak a pozíciója.

A metódus hasonló a tengeralattjárók szonárjához, ami visszaverődő hanghullámok késleltetési idejéből becsli meg a célpont távolságát. Mivel az ip-címünk aránylag könnyen elrejthető proxyszerverek mögé, a megoldást aligha fogják bevetni online bűnesetek, hekkertámadások felderítésénél. Jó jöhet azonban hirdetések hatékonyabb pozicionálásához, ha a felhasználóról a hirdetéskiszolgáló rendszer akár néhány utcasaroknyi pontossággal meg tudja állapítani, hol van.