Szilárda
-4 °C
2 °C

Az internet a szervezett bűnözés legfőbb eszköze

2011.05.04. 14:11
Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Europol, az uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete.

A szervezett bűnözésről kétévente készülő átfogó Europol-jelentést ismertetve Rob Wainwright, az Europol igazgatója kiemelte, hogy mmár a kábítószer- és emberkereskedelemben, valamint a pénzmosásban is nagy szerepet kap a net. Emellett nagyrészt internetes felületen követnek el olyan szervezett bűncselekményfajtákat, mint a bankkártyacsalás, a gyermekpornó, vagy éppen az audiovizuális kalózkodás.

A drogbiznisz terén mind a szintetikus kábítószer előállításában, mind piaci terítésében szerepet játszik az internet. Az illegális migrációtól a veszélyeztetett állatfajok példányaival való tiltott kereskedésen át a pénzmosási ügyletek lebonyolításáig az internet jelenti az alapvető kommunikációs eszközt a bűnözők között - állapította meg az Europol jelentése.

A dokumentum öt fő szervezett bűnözési gócot azonosít Európában. Hollandia és Belgium a kábítószer-elosztás központja. A balti államok - az orosz Kalinyingráddal együtt - az illegális orosz termékek fő tranzitállomásának számítanak, valamint innen indulnak ki nemzetközi hatókörű, erőszakos cselekményeket elkövető csoportok. Spanyolország és Portugália a kokain és kannabisz Európába juttatásának fő tranzitállomása, valamint jelentős szerepet játszik az emberkereskedelemben. Bulgária, Románia és Görögország mutatja a szervezett bűnözés legnagyobb mértékű erősödését, részben azzal, hogy ide érkeznek a Fekete-tengeren át szállított illegális árucikkek, valamint e térségen át nagyon megugrott az illegális bevándorlás. Végül továbbra is Olaszország a pénzhamisítás, egyéb termékek hamisítása, továbbá az emberkereskedelem egyik legnagyobb európai központja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!