A GVH-nak elege lett abból, hogy a Vodafone és a T-Mobile is a leggyorsabb

2011.05.10. 11:20

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Vodafone-nal és a Magyar Telekommal szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Mindkét telekommunikációs vállalkozás széles körben jelentetett meg olyan tartalmú reklámokat 2010. év végén és 2011 elején, amelyben saját mobilinternet-hálózatát piacelsőségi állításokkal népszerűsítette.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. 2010. december 1-jétől az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön az alábbi kijelentéseket alkalmazta, és alkalmazza a mai napig:

„Válaszd a hozzád illőt és netezz Magyarország legjobb adathálózatán! A Vodafone hálózatán böngészheted a leggyorsabban az internetet a hazai mobilszolgáltatók közül. A Vodafone-nal az elsők között vagy. A mi mobil adathálózatunkon érhető el a legnagyobb le- és feltöltési sebesség és a leggyorsabb webböngészés a hazai mobilszolgáltatók közül. Ossz meg mindent azonnal az ország leggyorsabb mobil adathálózatán!”

A Magyar Telekom ezzel szemben február 24-től az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön az alábbi kijelentéseket alkalmazta és alkalmazza:

„Száguldj a leggyorsabb mobil adathálózaton! Elsőnek lenni, vagy az elsők között lenni csak egy árnyalatnyi különbség. Válaszd te is Magyarország leggyorsabb szélessávú mobil adathálózatát és oszd meg a legjobb sztorikat a barátaiddal azonnal! Legyen nálad is a leggyorsabb a befutó!”

A GVH szerint a Vodafone által alkalmazott „legjobb adathálózat”, „leggyorsabb mobil adathálózat”, „leggyorsabb webböngészés” és „legnagyobb le- és feltöltési sebesség”, valamint ezekkel azonos tartalmú kijelentések, továbbá a Magyar Telekom által alkalmazott „leggyorsabb mobil adathálózat” és „leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat”, valamint ezekkel azonos tartalmú kijelentések a fogyasztók megtévesztésére lehetnek alkalmasak, tekintettel arra, hogy ezek valószínűleg nem kellően alátámasztottak. Nem lehetnek azok, ha mindketten elsőnek vallják magukat.

A fenti vállalkozások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt valószínűleg megsértették, ezért indított a szervezet eljárást.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM