Gyöngyi
4 °C
14 °C

Az Intel nem gyárt majd ARM csipeket

2011.05.20. 15:01
Az Intel vezetői elemzőknek és újságíróknak számoltak be a vállalat tablet- és okostelefon-piaci terveiről. Ezekbe a gyorsan növekvő szegmensekbe a világelső csipgyártó eddig nem tudott betörni, a készülékeken ma a rivális ARM platform az egyeduralkodó.

Paul Otellini vezérigazgató világossá tette, hogy az architektúra népszerűsége ellenére nem fognak ARM alapú csipeket fejleszteni és gyártani. Az Intelnek van erre licence, de a vezetőség szerint semmi előnyük nem származna az ilyen fejlesztésekből.  „Az ARM lekötelezettjeivé válnánk, a csipek után licencdíjat kellene fizetnünk nekik, ami csökkentené a nyereségünket” – magyarázta a cégvezető.

Otellini szerint előnyösebb, ha ragaszkodnak saját x86-os architektúrájukhoz. A telefonokba szánt új Intel-processzor, a 32 nanométeren gyártott Medfield már fogyasztás szempontjából is versenyképes az ARM megoldásaival. A találkozón a cég vezetői be is mutattak egy erre épülő okostelefont.

Az Intel tavaly a Nokiával együttműködve több referenciamodellt is készített, ezekkel most a vállalat más gyártóknál házal. „Utólag azt mondhatom, valószínűleg rossz partnert választottunk” – utalt a Microsoft–Nokia-szövetségre Otellini. Mivel a finn mobilgyártó ezzel elkötelezte magát a kizárólag ARM-platformon futó Windows Phone 7 operációs rendszer mellett, az Intel-partnerségnek vége szakadt.

A tervek szerint a negyedik negyedévben megkezdődik a Medfield chipek kereskedelmi szállítása, és az első arra épülő telefonok 2012 első felében piacra kerülnek. A pletykák szerint egy nagy OEM-gyártóval már megállapodtak. Szóba került a Windows 8 operációs rendszer is, ami ARM platformra is elérhető lesz. Az Intel szoftverüzletágának vezetője, Renee James rámutatott: míg az x86-os kiadások támogatni fogják a régi, windowsos alkalmazások futtatását, addig az ARM-verzió nem.