Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Robbanás volt a Foxconn kínai gyárában

2011.05.21. 12:15 Módosítva: 2011.05.21. 12:20
Két ember meghalt abban a nagy robbanásban, amely a bérgyártással foglalkozó Foxconn délnyugat-kínai üzemében történt péntek éjjel.

Leállt a termelés abban a Csengdu melletti üzemben, ahol az Apple népszerű táblagépeit gyártják, mert egy péntek esti hatalmas robbanásban legalább két munkás az életét vesztette, és tizenhatan megsérültek, hárman közülük súlyosan. A tüzet hamar eloltották.

Még lehetetlen felmérni a robbanás hatását, de az biztos, hogy az Apple-nek ez nagyon rosszkor jött. Az amerikai vállalat márciusban mutatta be az iPad 2 táblagépet, és nem tud eleget gyártani belőle. Az Egyesült Államokban a márkaboltokban is hiánycikk az iPad 2, a megrendeléseket csak 2-3 hét alatt tudják teljesíteni. Az új táblagépből idén valószínűleg több mint 30 milliót adnak el, kétszer többet, mint amennyi tavaly fogyott az iPad első változatából. Feltéve, hogy az üzemek is tartani tudják a tempót.

A befektetők is értékelték az incidenst, az Apple részvényárfolyama 1,6 százalékkal esett a hír hallatán. Elemzők szerint azonban fölösleges aggódni, a Foxconn mindent megtesz annak érdekében, hogy gyorsan folytatódjon a munka, és a mivel az iPad 2 tucatnyi gyártósoron készül, egy ilyen izolált eset nem befolyásolhatja komolyan a kütyü gyártását.