Sarkozy: Az internet nem párhuzamos valóság

2011.05.25. 10:35
A kormányzatoknak kell meghatározni a digitális világ szabályait, és ezeket a törvényeket be is kell tartatniuk, még akkor is, ha igen fontos számukra az internet hozta gazdasági növekedés, az alkotókedv felpezsdülése – mondta Nicolas Sarkozy francia elnök az e-G8-as összejövetelként emlegetett párizsi csúcstalálkozó első napján.

A kétnapos e-G8 konferencia 1500 meghívottja között a politikusok mellett ott vannak a netes világ legnagyobbjai is, többek közt Eric Schmidt a Google elnöke, Rupert Murdoch, a News Corp. vezetője, Mark Zuckerberg Facebook alapító, John Donahoe, az eBay elnöke és Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója.

A konferenciát megnyitó francia államfő kifejtette, hogy egyedülálló lehetőség ez a találkozó, ahol az IKT-ipar fejlesztésének főszereplői találkozhatnak az állami vezetőkkel, és kifejezte reményét, hogy ez csak az első alkalom, az e-G8 hagyományt teremt, és a jövőben évente összejönnek az érintettek.

Az elnök méltatta a jelen lévő vállalatok tevékenységét, totális globális forradalomnak nevezte, ami az internettel kapcsolatosan történt, egy olyan forradalomnak, amely sok jót hozott az emberi közösségnek. Ugyanakkor kifejezte aggályait is. „Nem hiszek abban, hogy a nemzeti szinten meghozott minimumszabályozás elegendő. Az internet globális jelenség, nem tudunk [a problémákról] beszélni, ha a szabályozások nemzeti keretek között születnek meg” – fejtette ki Sarkozy, aki szerint a kormányoknak és a web meghatározó résztvevőinek egyaránt fontos, hogy a világháló egy olyan hely legyen, ahol az emberi jogok és az alkotás szabadsága otthonra lelnek, de a növekedést is biztosítani kell.

Az elnök szerint az internet világa nem egy „párhuzamos valóság”, ahol a nem alkalmazzák a „való világ” szabályait, erkölcsi elveit, törvényeit. „Senki sem felejtheti el, nem szabadna elfelejtenie, hogy csakis a demokratikus kormányzatok az egyedüli legitim képviselői a népakaratnak”. Majd hozzátette: „Önök [az internetes cégek] sem mentesülnek a szabályok hatálya alól, fejlesztéseik ellenére sem. Ne feledjék, hogy a cégeiknak is elkötelezettnek kell lenniük abban a tekintetben, hogy hozzájáruljanak a nemzeti gazdaságok gyarapodásához, hogy ígéreteik, szavaik őszinteségét ne vonhassa senki kétségbe.”

A francia elnök többször is utalt a cégek és a nemzeti kormányok közötti feszültségekre, külön kiemelte a szellemi tulajdon védelmét, és szóba került még az adatvédelem, a kereskedelmi konfliktusok, a fogyasztóvédelem is. Végül kijelentette: „Nekünk meg kell hallgatnunk az önök kívánságait, meg kell ismernünk az igényeiket. Önöknek pedig meg kell ismerniük az általunk felállított határokat, tudniuk kell, hol vannak a korlátok. [...] Úgy vélem, sok a közös tennivalónk” – zárta beszédét Nicolas Sarkozy.

Hogy a találkozón lesznek (pontosabban: már zajlanak) még parázs viták, azt az is jelzi, hogy Yochi Benkler, a Harvard Egyetem professzora, a nyílt forrás egyik elkötelezett védője a beszéd után élesen kikelt a francia „három dobásod van” törvény ellen: „Justin Bieber és Lady Gaga számára kívánják biztonságosabbá tenni az internetet, vagy pedig a következő Skype számára? Dönteniük kell.”  • Tippek
  • Babaváró hitel