Felhőbe költözött az Apple

2011.06.07. 00:00

Most körülbelül 54 millióan használják az Apple számítógépeit, tehát a világ kétmilliárd internetezőjének alig néhány százalékát érinti, hogy hétfőn mit jelentett be Steve Jobs, az amerikai cég vezérigazgatója. Mégis érdemes volt odafigyelni, mert az Apple piaci részesedése szépen nő, köszönhetően a vezér ügyes marketingfogásainak, és persze a keze alá dolgozó mérnököknek.

Három termék újult meg:

1. a számítógépes operációs rendszer (OS X)

2. az okostelefonon és táblagépeken futó rendszer (iOS)

3. a szervereken futó szolgáltatások (iCloud)

Kétszázötven új funkció került az OS X új, Lion nevű verziójába. Az örökös Apple-rajongóknak résen kell lenniük, nehogy a rivális Microsoft-hívek kikacagják őket: az Apple most, 2011 derekán érezte fontosnak, hogy a szoftvereket teljes kijelzős nézetben tudjuk élvezni, ami a Windowsban évtizedek óta működik. Inkább azzal érdemes kérkedni, hogy a Mac OS X-ben az ablakok keretét nem csúfítják gördítősávok, és a laptopok érintőpadjával, illetve a Magic Mouse nevű egérrel egyszerűen lehet gördíteni.

Átalakul az OS X ablakkezelő rendszere, a Mission Control segítségével egy pillanat alatt átlátja a felhasználó, hogy milyen szoftverek és milyen ablakok vannak megnyitva. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a szoftverek automatikusan el tudják menteni az állapotukat.

wwdc mission.PNG

Amikor megnyitunk egy dokumentumot, ugyanott folytathatjuk a munkát, ahol a legutóbb abbahagytuk. Még a szövegkijelölések is aktívak lesznek. Az automatikus mentéshez olyan extra funkciók is vannak, mint a dokumentum korábbi verzióinak a megtekintése. Ez jól jön, ha emlékszünk, hogy korábban beraktunk egy jó illusztrációt a doksiba, ám azt szerkesztés közben kitöröltük. A korábbi verzióból elővehető a kép, és visszarakható a helyére.

Hasznos lesz az Airdrop is, amellyel az egymás 10 méteres körzetében (mondjuk egy tárgyalóban) levő Mac gépek közvetlenül tudnak fájlokat átküldeni egymásnak. A közeli felhasználók listája magától megjelenik, nem kell beállítani semmit. Csak rá kell húzni a megosztandó fájlt az illető nevére, aki kap egy értesítést, hogy küldeménye érkezett.

Teljes kijelzős appok
Teljes kijelzős appok

A Lionnak alapból része lesz a Mac App Store nevű alkalmazásbolt, amellyel szoftverkiegészítőket is árulnak majd. Például extra pályákat játékokhoz. A szoftverbolt annyira fontos, hogy már a Lion is csak ezen keresztül letölthető. Jobs ügyesen harcol az optikai korongok ellen, az iTunes segítségével a zeneiparból tüntette el azokat, most pedig a dvd-s szoftvertelepítést számolja fel.

A júliusban megjelenő oprendszer egyébként csak 4 gigabájtos, mert csak az új összetevőket kell letölteni. A felhasználó az összes saját számítógépére telepítheti, mindössze 30 dollárért.

Csevegés-csacsogás

Pár hónappal később, valamikor ősszel lesz letölthető a hordozható kütyük új rendszere, az iOS 5. Ezzel kapcsolatban az Androidra kell figyelni, mert az Apple ellesett pár trükköt a Google-féle operációs rendszerből. Nem is keveset.

Megérkezett a rendszerbe az értesítési terület, tehát már nem csak az ikonok sarkába rajzolt számok árulkodnak arról, hogy jött 6 új sms, hanem az is kiderül, hogy kik írtak. Ugyanúgy működik, mint az Androidon: a felső menüsort kell lefelé húzni, hogy láthatóvá váljanak az értesítések. Értesítések jelennek meg a zárolt kijelzőn is, és ezeken oldalirányba kell végighúzni az ujjunkat, hogy egy mozdulattal belépjünk az adott szoftverbe.

A személyes emlékeztetők annyival lettek okosabbak annaál, amit a rovális gyártók kínálnak, hogy nemcsak időhöz, hanem helyhez is köthetők. Ha például elindulunk hazafelé, és elhagyjuk az iroda körzetét, a telefon azonnal riaszt, hogy haza kéne telefonálni.

Profi lesz az értesítőmenü
Profi lesz az értesítőmenü

Beépül az iOS-be a Twitter mikroblog-szolgáltatás, amelyre csak egyszer kell belépni, és onnantól bármit megoszthatunk az ismerőseinkkel. Beintegrálták a kamerába, a böngészőbe és a navigációba is, és a legnagyobb dobás ebben az, hogy a Twitterhez más programok fejlesztői is hozzáférnek. Emellett az Apple egy saját üzenetküldőt is beépített, amellyel minden júzerük küldhet egymásnak üzeneteket, videókat, fényképeket és névjegyeket.

Izgalmas kombináció, hogy az iOS része lesz egy újságosstand, és eközben a böngészőbe bekerül egy funkció, egy szövegolvasó, amely kidobálja a weboldalról a szemetet (reklámokat), és csak a szöveget meg a képet jeleníti meg. Mintha a portálokat is a magazinboltba szeretnék terelni. Az Apple lemásolta a Read it Later nevű szolgáltatást, amivel a weboldalakat félretehetjük, ha később akarjuk elovasni. Böngészőfülek is lettek a Safariban, amit már láttunk valahol: az Android Honeycombot futtató táblagépeken.

Új korszak hajnalán

Nehéz mindig szinkronban tartani az eszközöket, erre találták ki az iCloud szolgáltatást. Ha készít a júzer egy képet az iPhone-nal, az automatikusan felmegy a felhőbe és letöltődik minden más eszközére. Az online fényképalbum eléggé hasonlít a Picasára, ami az androidos tableteken és okostelefonokon látható. Az viszont érdekes elképzelés, hogy az eszközökön csak 1000 szinkronizált fotót lehet tárolni, és amit meg akarunk tartani, azt el kell menteni a pc-re. A Google évi 5 dollárért 20 gigabájt tárhelyet ad, ami bőven elegendő, és nála is minden kép szinkronizálható a telefonokra és táblagépekre.

Az iCloud része az is, hogy a korábban megvett szoftvereket más eszközeinkre is feltelepíthetjük a felhőből. Ugyanez a rendszer szinkronizálja a könyveket és a tárhelyen elmentett dokumentumokat is, és ha megváltozik egy névjegy vagy egy naptárbejegyzés, akkor minden kütyü automatikusan követi a változást. az iCloud ingyenes, az Apple úgy látszik belátta, hogy a Mobile Me évi 99 dolláros előfizetői díja nem túl vonzó.

A pc-től persze csak akkor lehet megszabadulni, ha nem kell iTunes a dalok átmásolásához. Az iCloud segítségével összesen tíz Apple-kütyüre letöltők az iTunes zeneboltban megvett dalok, amit pedig nem onnan szereztünk be, azt évente 25 dollárért - az iTunes Match szolgáltatással - feltölthetünk a felhőbe.  • Hírek
  • Hírek