Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bábaszoftvert fejlesztenek Afrikának

2011.06.09. 09:21
Az afrikai szüléseket és a terhességi ellátást biztonságosabbá tevő és koordináló szoftvert fejlesztettek ki a Heidelbergi Egyetem tudósai.

Az afrikai anyák halandósági rátája elrettentő. A halálozási arány százszor magasabb, mint Európában. A WHO adatai alapján évente világszerte 225 ezer anya és kétmillió gyermek veszíti életét szülési komplikációk miatt - mondta el Antje Blank, az intézmény klinikai farmakológiai és farmakoepidemiológiai intézetének munkatársa. Blank a szoftver fejlesztésének orvosi részéért felelős.

Az új szoftverrel Afrika vidéki területein igyekeznek megakadályozni a halált okozó komplikációk kialakulását. A program végigkalauzolja a születésben segédkezőket, megmutatja, mit kell tenni a kritikus szakaszokban és komplikációk esetén.

Nagyon fontos, hogy a terhesség és a szülés ideje alatt időben felismerjék a kritikus helyzeteket. A rendszer gyógyszerekre vagy kórházi kezelésre is javaslatot tesz. Sok nőt lehetne megmenteni egyszerű és időben végrehajtott intézkedésekkel, gyakran ugyanis a legegyszerűbb kontrollvizsgálatokat, például a vérnyomásmérést mulasztják el.

Nyáron a jelenleg még próbaszakaszban működő szoftvert eljuttatják Burkina Fasóban, Ghanában és Tanzániában lévő intézményekbe. Ennek érdekében a három ország orvosai és informatikusai rövid workshopon vesznek részt. Az érintett országok örömmel fogadják a számítógépes programokat, bár sok bába még számítógépet sem látott soha. "Az emberek hihetetlenül gyorsan tanulnak és örülnek annak, hogy felértékelik munkájukat. Tudásunk szerint ez a projekt az egyetlen a világon, amely a fejlődő országokban a terhességi ellátást és a születéseket koordinálja" - mondta el Blank.

A szoftver fejlesztése az Európai Unió által hárommillió euróval támogatott QUALMAT (Quality of prenatal and maternal care) nemzetközi kooperációs projekt része, amely célja, hogy az orvosi szaktudást a WHO irányvonalainak megfelelően a lehető legjobban beültessék a gyakorlatba a szülészet területén.