Zoltán
21 °C
36 °C

Átlátszó repülőt fejleszt az Airbus

2011.06.14. 14:24

A repülőgépgyártó óriás Airbus bemutatta azokat a koncepcióterveit, amelyek alapján a közeli és közepesen távoli jövőben az utasszállító repülőit fejleszteni fogja. Az ötletekkel azt az igényt szeretnék kiszolgálni, amit egy tízezer fős közvéleménykutatás eredménye fogalmazott meg: az utazók szeretnék már a repülőutat is a nyaralás részeként megélni.

Az Airbus tervei szerint 2050-re valósulhat meg a legtöbb felvázolt technológia, mint a hologramokkal bármikor magánfülkévé alakítható ülés, ami egyébként automatikusan az utas testalkatához igazodik, vagy mint a fedélzetről korlátlanul elérhető internet és videotelefonálás.

A jövő repülőgépein eltűnik az első osztály és a turistaosztály közti megkülönböztetés, ehelyett interaktív és relaxációs zónák lesznek, előbbiekben bár és videojátékok, utóbbiban csend és kényelem a minél zavartalanabb pihenés érdekében.

Az Airbus legérdekesebb újítását a repülő átlátszó (pontosabban igény szerint átlátszóvá változtatható) falai jelentik. Így nem lesz többé jó hely az ablak melletti, és rossz a középső sorban, hiszen mindenki igénye szerint ablakká változtathatja maga alatt, felett, vagy mellett a gép falának teljes felületét, szabadon gyönyörködve a felhőkben, vagy az éjszakai égboltban. A falba épített kijelzők még segítenek is, és hologramokban plusz információkat vetítenek elénk az éppen aktuális látványról.