Egyszer sem válaszolt a magyar kormánynak a Google

2011.06.28. 13:28
A Google transzparencia jelentése szerint a magyar kormányhivatalok 68 esetben kértek ki felhasználói adatokat, 0 százalékos eredménnyel. Magyarországon kívül ilyet csak a török kormány produkált. A svájci kormány semmit nem kérdezett, az Egyesült Államok szinte mindenre választ kapott.

2010 második felében 68 alkalommal kértek információkat internetfelhasználókról a magyar kormányzati szervek a Google-től, ebből azonban a cég egyszer sem adott ki adatokat - olvasható a Google legújabb transzparencia jelentésében.

A jelentés összesíti, különböző országok kormányhivatalai hányszor igényeltek adatokat, és ezek közül a vállalat hányszor adta ki ezeket. Az összesítés elsősorban bűnügyekkel kapcsolatos adatkérésekre vonatkozik. A fél- és egy évvel ezelőtti jelentésekben Magyarország még nem szerepelt, azok az országok ugyanis, ahonnan harmincnál kevesebb igénylés érkezik, nem kerülnek bele.

Ugyanebben az időszakban a magyar adathoz hasonló számú kérés érkezett Beligumból (85) és Japánból (72) - előbbi ország esetében 73, utóbbiban 90 százalékát teljesítették. A svájci kormány ebben az időszakban egyetlen adatot sem kért, az Egyesült Államok viszont 4604-et, és ennek 94 százalékában meg is kapták a kért információt. Magyarországon kívül csak Törökország zárt 0 százalékos mutatóval, 45 esetből.

A jelentés megjegyzi, az adatok nem teljes mértékben összehasonlíthatóak, többek között azért, mert sok esetben a kérések ugyanarra az ügyre vonatkoznak.

Külön összesítik a tárolt jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó kéréseket, ezek listáján nem szerepel Magyarország. Itt a legtöbb kérés Brazíliából érkezett, 263 bejelentés jött 12 363 tartalom miatt, ezek 76 százaléka le is került az internetről. Nagy-Britanniából csak 38 bejelentés jött, de ezek 93 518 tartalomra vonatkoztak, ezek 89 százaléka ma már nincs fenn az interneten.  • Bérelnék
  • Bankszámla