Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a Google Facebookja

2011.06.29. 14:27
Pár napja szokatlan fekete sáv jelent meg a Google egyes szolgáltatásainak tetején – mint kiderült, ez már a kampány része volt. A sáv a keresőcég legújabb termékének, és az azt kísérő teljes megújulásnak, a Google+-nak a része.

A Google  nem hatalmas szenzációnak kívánja beállítani új szolgáltatását, inkább azt sugallja, hogy amit most megmutat, az valami nagyobb egész része. Első ránézésre is feltűnő, hogy a Google+, bár hozza az eddig megszokott letisztult formát, sokkal jobban néz ki, mint a cég korábbi termékei. A vállalatnál a Wave és a Buzz bukása után valószínűleg rájöttek, hogy ahhoz, hogy egy új közösségi oldalra csábítsák a felhasználókat, nem lesz elég a megfelelő működés. A szép kinézet mellett az új oldal a rivális Facebookon már megszokott funkciókon kívül tartalmaz néhány előremutató újdonságot is.

A bizalom kis körei

Ismerősök, körökbe rendezve
Ismerősök, körökbe rendezve

A szolgáltatás alapját képezik az úgynevezett Körök. A Google szerint különböző emberekkel különböző dolgokat osztunk meg a valódi életünkben, azonban ez az online világban nagyon nehézkes – a vállalat ezzel nyilván a Facebookra céloz, hiszen köztudott, hogy bár a közösségi portálon lehetőség van ismerőseinket csoportokba rendezni, a  nehézkes kezelőfelület miatt  kevesen használják ki ezt a lehetőséget.

Ezzen változtatnak most a Körök: kapcsolatainkat  tetszetős felületen, és ami a legfontosabb, egyszerűen rendezhetjük csoportokba. A megszokott fogd-és-vidd módszerrel dobálhatjuk ismerőseinket egyik körből a másikba. Természetesen beállíthatjuk, hogy egyes körök milyen információkat láthassanak rólunk. Hasznos, hogy ugyanazt a személyt tetszőleges számú körben elhelyezhetjük. A dolog viszont nem ennyire egyszerű, vannak úgynevezett „tágabb körök" is: itt láthatjuk az ismerősök ismerőseit és az általuk megosztott információkat.

Viszlát, sms, viszlát, Skype?

A másik fontos funkció a magyarra még nem lefordított „Hangouts”. A Google ezzel a funkcióval próbálja megjeleníteni a valós életben megszokott, előre el nem tervezett találkozásokat. Egyes ismerőseinknek, vagy teljes köreinknek megadhatjuk, hogy éppen semmittevéssel töltjük időnket – közölük bárki bedobhat minket egy csevegésbe.

Konferencia
Konferencia

Nemcsak szöveges beszélgetésre – ezt külön névvel illeti a Google, Huddle-nak hívják –, hanem audio- és videóhívásra is van lehetőség, akár csoportosan, korlátlan számú partner között. Ha az új szolgáltatás valóban elterjed, ez az apró részlet könnyedén a Microsoft által felvásárolt Skype végét jelentheti, hiszen ahhoz egyrészt külön kliens kell, másrészt csak korlátozott számú partnerrel van lehetőségünk konferenciabeszélgetést rendezni.

A Google forradalmasítani szeretné az sms-küldést is: a Konferencia szolgáltatás segítségével könnyedén küldhetünk szöveges üzeneteket egyszerre akár több ismerősünknek, vagy különböző Köreinknek.

Kötelező körök

Manapság inkább alapvető elvárás, mintsem újdonság, hogy fényképeinket azonnal megoszthatjuk másokkal. A Google ehhez annyit tett hozzá, hogy még egy gombot sem kell pluszban megnyomnunk: a fényképet az elkészítés után azonnal feltölti privát albumunkba, ahonnan már könnyedén megoszthatjuk. A cég már el is készítette az ehhez szükséges androidos alkalmazást.

A Google Sparksnak nevezi a + azon részét, ami kedvenc témáink követésére való. Megadhatunk különböző kulcsszavakat, a rendszer pedig kilistázza a kapcsolódó friss híreket, blogbejegyzéseket.

Az eddig kevesek által használt Google Profiloknak is fellendülést hozhat az új termék, mivel az eddigi információk szerint ez látja majd el az adatlapok szerepét a közösségi oldalon.

A mágikus fekete sáv

google sav

Néhány napja jelent meg szerte a világon a Google különböző szolgáltatásain egy fekete sáv. A színét kivéve egyelőre semmilyen különbséget nem fedezhetünk fel a korábbi, fehér változathoz képest, azonban a Google+ súgója szerint nem egyszerű dizájncseréről van szó: segítségével tartalmakat oszthatunk majd meg, és megtekinthetjük a Google+ értesítéseinket is.

Egyelőre csak angol nyelvű videók érhetők el a szolgáltatásról, íme  egy rövid, átfogó bemutató.

A szolgáltatás egyelőre csak meghívóval elérhető, itt lehet feliratkozni a várólistára.