Elkészült a Google Facebookja

2011.06.29. 14:27
Pár napja szokatlan fekete sáv jelent meg a Google egyes szolgáltatásainak tetején – mint kiderült, ez már a kampány része volt. A sáv a keresőcég legújabb termékének, és az azt kísérő teljes megújulásnak, a Google+-nak a része.

A Google  nem hatalmas szenzációnak kívánja beállítani új szolgáltatását, inkább azt sugallja, hogy amit most megmutat, az valami nagyobb egész része. Első ránézésre is feltűnő, hogy a Google+, bár hozza az eddig megszokott letisztult formát, sokkal jobban néz ki, mint a cég korábbi termékei. A vállalatnál a Wave és a Buzz bukása után valószínűleg rájöttek, hogy ahhoz, hogy egy új közösségi oldalra csábítsák a felhasználókat, nem lesz elég a megfelelő működés. A szép kinézet mellett az új oldal a rivális Facebookon már megszokott funkciókon kívül tartalmaz néhány előremutató újdonságot is.

A bizalom kis körei

Ismerősök, körökbe rendezve
Ismerősök, körökbe rendezve

A szolgáltatás alapját képezik az úgynevezett Körök. A Google szerint különböző emberekkel különböző dolgokat osztunk meg a valódi életünkben, azonban ez az online világban nagyon nehézkes – a vállalat ezzel nyilván a Facebookra céloz, hiszen köztudott, hogy bár a közösségi portálon lehetőség van ismerőseinket csoportokba rendezni, a  nehézkes kezelőfelület miatt  kevesen használják ki ezt a lehetőséget.

Ezzen változtatnak most a Körök: kapcsolatainkat  tetszetős felületen, és ami a legfontosabb, egyszerűen rendezhetjük csoportokba. A megszokott fogd-és-vidd módszerrel dobálhatjuk ismerőseinket egyik körből a másikba. Természetesen beállíthatjuk, hogy egyes körök milyen információkat láthassanak rólunk. Hasznos, hogy ugyanazt a személyt tetszőleges számú körben elhelyezhetjük. A dolog viszont nem ennyire egyszerű, vannak úgynevezett „tágabb körök" is: itt láthatjuk az ismerősök ismerőseit és az általuk megosztott információkat.

Viszlát, sms, viszlát, Skype?

A másik fontos funkció a magyarra még nem lefordított „Hangouts”. A Google ezzel a funkcióval próbálja megjeleníteni a valós életben megszokott, előre el nem tervezett találkozásokat. Egyes ismerőseinknek, vagy teljes köreinknek megadhatjuk, hogy éppen semmittevéssel töltjük időnket – közölük bárki bedobhat minket egy csevegésbe.

Konferencia
Konferencia

Nemcsak szöveges beszélgetésre – ezt külön névvel illeti a Google, Huddle-nak hívják –, hanem audio- és videóhívásra is van lehetőség, akár csoportosan, korlátlan számú partner között. Ha az új szolgáltatás valóban elterjed, ez az apró részlet könnyedén a Microsoft által felvásárolt Skype végét jelentheti, hiszen ahhoz egyrészt külön kliens kell, másrészt csak korlátozott számú partnerrel van lehetőségünk konferenciabeszélgetést rendezni.

A Google forradalmasítani szeretné az sms-küldést is: a Konferencia szolgáltatás segítségével könnyedén küldhetünk szöveges üzeneteket egyszerre akár több ismerősünknek, vagy különböző Köreinknek.

Kötelező körök

Manapság inkább alapvető elvárás, mintsem újdonság, hogy fényképeinket azonnal megoszthatjuk másokkal. A Google ehhez annyit tett hozzá, hogy még egy gombot sem kell pluszban megnyomnunk: a fényképet az elkészítés után azonnal feltölti privát albumunkba, ahonnan már könnyedén megoszthatjuk. A cég már el is készítette az ehhez szükséges androidos alkalmazást.

A Google Sparksnak nevezi a + azon részét, ami kedvenc témáink követésére való. Megadhatunk különböző kulcsszavakat, a rendszer pedig kilistázza a kapcsolódó friss híreket, blogbejegyzéseket.

Az eddig kevesek által használt Google Profiloknak is fellendülést hozhat az új termék, mivel az eddigi információk szerint ez látja majd el az adatlapok szerepét a közösségi oldalon.

A mágikus fekete sáv

google sav

Néhány napja jelent meg szerte a világon a Google különböző szolgáltatásain egy fekete sáv. A színét kivéve egyelőre semmilyen különbséget nem fedezhetünk fel a korábbi, fehér változathoz képest, azonban a Google+ súgója szerint nem egyszerű dizájncseréről van szó: segítségével tartalmakat oszthatunk majd meg, és megtekinthetjük a Google+ értesítéseinket is.

Egyelőre csak angol nyelvű videók érhetők el a szolgáltatásról, íme  egy rövid, átfogó bemutató.

A szolgáltatás egyelőre csak meghívóval elérhető, itt lehet feliratkozni a várólistára.  • Tippek
  • Biztosítás