Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az Internet Explorer véd a legjobban a vírusoktól

2011.07.17. 17:49

Az Internet Explorer óriási fölénnyel nyerte meg az NSS Labs böngészőtesztjét, amiben azt mérték, hogy milyen hatékonyan blokkolják az egyes böngészők a vírusos weboldalak linkjeit, illetve a kártékony kódokat tartalmazó programok letöltéseit. A böngészők beépített védelme a vírusok elleni harc első frontja, különösen az olyan felhasználóknál fontos, akik egyébként nem használnak vírusirtót, vagy nem frissítik azt.

Az Explorer 9 a teszten 92 százalékos eredményt ért el, a nyolcas verzió pedig a vírusos oldalak 90 százalékát nem engedte megjelenni. A többi böngésző látványosan lemaradt a teszten, a Safari, a Chrome és a Firefox aktuális verziói 13, míg az Opera 5 százalékot ért el.
Fontos megjegyezni, hogy a teszten csak olyan oldalak szerepeltek, amelyek a felhasználót próbálják valamilyen trükkel rávenni, hogy telepítse a vírust a gépére - a böngésző biztonsági réseit támadó, a felhasználótól semmilyen interakciót nem igénylő (éppen ezért veszélyesebb) kártevőket nem vették figyelembe a méréskor. A vírusos linkek viszont élesek voltak, nem a teszt kedvéért készítették őket: emailekben, és közösségi oldalakon terjedő spam üzenetekből gyűjtötték össze őket.

A Firefox, Safari és Chrome gyanúsan egyforma eredményét az okozza, hogy ugyanazt a rendszert, a Google Safe Browsing adatbázisát használjál a vírusos oldalak feketelistáinak összeállításához. Az Opera az AVG vírusirtó cég szolgáltatását alkalmazza ugyanehhez, a Microsoft pedig két saját megoldást, a SmartScreen Filtert, és az Application Reputationt. Utóbbi azon az elven működik, hogy a letölthető alkalmazások a letöltéseik számával párhuzamosan kapnak reputáció-pontszámot, és amíg nem töltöttek le elegen egy programot, arra automatikusan riaszt a rendszer.

Ez valóban megnehezíti a vírusos programok letöltését, de sok téves riasztással is jár: júniusban például az a kínos baki esett meg a Microsofttal, hogy az Explorer 9 egy saját fejlesztésű programot, a Visual Studio egy kiegészítőjét nézte tévesen káros programnak.