Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Google leállítja egészségügyi alkalmazását

2011.07.19. 09:01

Az egész világon az információtechnológia egyik legdinamikusabban fejlődő, komoly perspektívával rendelkező területe az egészségügy, számtalan nagy IT-cég igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani magának a piacon. Az egyik, még fejlesztése kezdetén álló szegmens az egészségügyi adatoknak a felhasználók által sokféle módon kiaknázható, felhőalapú adatbázisba rendezése. Az Egyesült Államokban a Google és a Microsoft versenyzett egymással ezen a területen, az előbbi a Google Health, az utóbbi a Microsoft HealthVault szolgáltatással.

Egy hónapja a Google bejelentette, hogy a projekt nem teljesítette várakozásaikat, ezért 2012. január elsejétől leállítják. A Microsoft erre reagált most, amikor közleményben tájékoztatták a felhasználókat, hogy az egészségügyi informatikát koordináló országos hivatal által létrehozott Direct Project protokoll segítségével a Google adatbázisában szereplő profilokat, adatokat könnyen és biztonságosan migrálhatják a HealthVault rendszerébe.

Nate McLemore, a Microsoft egészségügyi megoldásokkal foglalkozó üzletágának vezetője a hír kapcsán kijelentette, hogy a Google fontos szerepet játszott az ilyen típusú szolgáltatások fejlesztésében, a Microsoft célja pedig az, hogy a velük együttműködő több száz egészségügyi szervezettel közösen még jobb rendszert hozzanak létre. A HealthVault platformjában több mint 300 alkalmazás van jelen, és 70 eszköz (vérnyomásmérők, vércukorszintmérők stb.) csatlakozása lehetséges. A fejlesztés egyik iránya, hogy egységes rendszer felé tereljék az egészségügyi informatikát, így dolgoznak a professzionális, a kórházak és egyéb intézmények által használt rendszerek és a HealthVault szorosabb együttműködésén is. A Microsoft a felhasználók mellett azokat a fejlesztőket is a csatlakozásra biztatja, akik a Google Health számára készítettek programokat.