Itt az 500 gigabájtos lemez

2011.07.22. 16:32

A General Electric laborjában két év fejlesztés után elkészült az 500 gigabájtos kapacitású optikai adattároló lemez prototípusa, amit a bluray és a dvd utódjának szánnak. Az alapjául hologramos technológia szolgál: a nyers polikarbonát lemezen több milliárdnyi apró hologramképet helyeznek el, majd az írást végző lézer úgy végzi az információ rögzítését, hogy egyes hologramokat kiéget, másokat meghagy. Előbbiekből lesznek a nulla értékű bitek, utóbbiból az egyesek.

Ez a technológia a lemez teljes felületét kihasználja, eltérően a blurayből, ami csak a felső néhány réteget - így érhető el a nagyságrendi ugrás az adattárolási kapacitásban. Az írás sebessége a blurayével megegyező, másodpercenként 4-5 megabájt, ami ilyen sok adat mellett azt jelenti, hogy egy lemez teleírása egy napig is eltarthat. A GE ezért most olyan rendszereket fejleszt, ahol egyszerre röbb írófej dolgozhat egy lemezen, illetve egyelőre nagy méretű archív adatbázisok tárolására ajánlják a technológiát.

Ha sikerül az adatrögzítést felgyorsítani, a holografikus lemez alkalmas lehet ma még nem használt felbontású, 3d-s filmek tárolására. Mivel a lemez mérete, és az írás-olvasást végző lézer hullámhossza megegyezik a blurayével, a kompatibilis írók és olvasók aránylag gyorsan és olcsón elkészülhetnek  • Bérelnék
  • Bankszámla