Auguszta
-3 °C
2 °C

Felgyorsítja az oldalakat a Google

2011.07.29. 12:32
A Google-t mindig is izgatta a sebesség, bármit fejlesztenek, kényesen ügyelnek rá, hogy az gyors legyen. Annak ellenére, hogy most minden az egy hónapja indult közösségi oldal, Google+ körül forog, a cég másra is fordított időt: elindítottak egy olyan szolgáltatást, ami a webolalak betöltési sebességét képes növelni.

A Page Speed Service nevű, magyarul nem elérhető szolgáltatás egyelőre zártan működik, a kipróbáláshoz fel kell iratkozni egy várólistára. A regisztráció után, ahhoz hogy a weboldalunk sebességét megnöveljük, át kell állítani a gyorsítandó oldal domainjének DNS-beállításait (itt kapcsolódnak össze az IP-címek a sokkal könnyebben olvasható hosztnevekkel) úgy, hogy a saját szerver helyett a Google egyik kiszolgálójára mutassanak. Lényegében tehát a keresőcég tölti be a weboldalt az eredeti kiszolgáló helyett.

“A felhasználók ugyanúgy fogják elérni a weboldalad, mint eddig, azzal a különbséggel, hogy gyorsabban fog betölteni” - írja a cég a szolgáltatás weboldalán. Állítólag akár 25-60 százalékkal is gyorsulhat egy-egy weboldal. Természetesen letesztelhetjük, mennyi is az annyi, hiszen egy technológia sem lehet tökéletes: akár az is előfordulhat, hogy weboldalunk lassabban tölt be a Google szerverein keresztül, mint a szokásos módon. Vagy akár be sem tölt rendesen.

Nagy előrelépés a kicsiknek

A weboldalak ezzel a módszerrel történő gyorsítása nem forradalmi találmány: számos cég kínál ilyen, úgynevezett CDN szolgáltatást, azonban ezeknek általában, a forgalommal arányosan, igen magas ára van. A Page Speed Service ezzel szemben - egyelőre - ingyenes, a weboldal szerint pedig idővel "versenyképes áron" kínálják majd, ami még mindig megfizethetőbb lesz a kicsiknek, mint bármi más, ha a cég például a Gmailhez vásárolható kiegészítő tárhelyekhez hasonló árazást vezet be erre a szolgáltatásra is. Ráadásul a Google hatalmas szerver-parkkal rendelkezik, így várhatóan a stabilitással nem lesznek gondok.

Mivel a web legnagyobb oldalai alapból használnak ilyen technológiát, nem várható, hogy a Google kevésbé testre szabható szolgáltatása tovább növeli majd sebességüket. Inkább azok a kicsi, közepes oldalak profitálhatnak majd ebből, akiknek egy szerverük, vagy csak egy virtuális tárhelyük van, és ehhez képest viszonylag sok látogatójuk.