Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Okostelefonok hoztak nyereséget a Samsungnak

2011.07.29. 11:14
Várakozásokat felülmúló második negyedéves nyereségről számolt be a Samsung, a világ vezető tévégyártója. Pénzügyi sikerét azonban nem a lapos tévéknek köszönheti, hanem az okostelefonoknak.

A dél-koreai vállalat bevétele 18 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti második negyedévhez képest, de a 3,51 billió won még így is jobb, mint amire a Bloomberg által megkérdezett 21 elemzők számítottak (3,4 billió won).

A negyedévben megduplázódott a Samsung telekommunikációs részlegének bevétele, a nyereség pedig a tavalyi 630 milliárd wonról 1,67 billióra nőtt. A Galaxy márkanéven forgalmazott okostelefonok világszerte sikeresek, a vállalat egyik legdrágább csúcskategóriás készülékéből, a Galaxy S II-ből több mint ötmilliót adtak el 85 nap alatt.

A Samsung 19,2 millió okostelefont adott el a negyedévben, amivel a Nokiát lazán megelőzte, és ha a koreai cég tartani tudja a tempót, akkor hamarosan Apple-t is maga mögé utasíthatja. Ebben az időszakban 20,3 millió iPhone talált gazdára. A butatelefonok piacán is jól áll a Samsung, 20 százalékos a piaci részesedése. A piacvezető Nokiának 26 százalékon áll, és tekintve a finn cég cudar helyzetét, a lemaradás nem tűnik behozhatatlannak.

Az okostelefonok piacán elért siker segített ellensúlyozni a zuhanó memóriaárak és a kijelzők iránti kereslet miatt elszenvedett veszteségeket. A számítógépek kijelzőibe és tévékbe szánt paneleket gyártó részleg a tavalyi 880 milliárd wonos nyereség után csak 210 milliárd won veszteséget ért el, ami meglepte az elemzőket, mert csak 67 milliárdos mínuszra számítottak.

A tévés részleg azonban a tavalyi 360 milliárdról 510 milliárdra növelte a profitját, noha az eladások 5 százalékkal csökkentek.