Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Windows XP-n tenyésznek a vírusok

2011.08.01. 17:04

A Windows XP a sok más mellett zombihálózatok kiépítésére használt rootkitek számára kiváló táptalajt jelent – figyelmeztet a vírusirtó szoftvereket fejlesztő Avast. A cseh IT-biztonsági cég egy vizsgálat során fél év alatt több mint 630 ezer rootkitmintát gyűjtött össze, és azt találta, hogy ezek 74 százaléka a közel tíz évvel ezelőtt kiadott operációs rendszerről származott, a fennmaradó 26 százalékon a Vista (14%) és a Windows 7 (12%) osztozott.

Bár a Windows XP a legelterjedtebb rendszer a cég szoftverét használók körében, 49 százalékos részesedése messze elmarad attól az aránytól, amit a fertőzöttségben ért el. A számok szerint a legbiztonságosabbnak a Windows 7 látszik: ez a kiadás a második a népszerűségi listán (38% a részesedése), miközben a rendszerre települő rootkitek aránya a legalacsonyabb.

Mindez több tényezővel magyarázható. Egyrészt feltételezik, hogy a telepített Windows XP példányok között nagy arányban találhatók kalózverziók, melyeken a lebukástól tartó felhasználók kikapcsolják az automatikus frissítést, másrészt a Windows 7 néhány új biztonsági funkciójának köszönhetően ellenállóbb a rootkitekkel szemben.

A Windows XP-k harmadán legfeljebb a második szervizcsomag (SP2) van telepítve, ennek támogatását pedig egy évvel ezelőtt befejezte a Microsoft. Biztonsági javítások híján ezek a rendszerek egyre sebezhetőbbé válnak. A legtöbben azért nem telepítik az SP3-at, mert illegális Windows XP-vel rendelkeznek, és attól tartanak, hogy a frissítés miatt fennakadnak az eredetiségvizsgálaton. A biztonsági javításokat és szervizcsomagokat ugyanakkor a Microsoft minden felhasználó, így a kalózpéldányok tulajdonosai számára is biztosítja.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy a rootkittípusok között a leggyakoribb az, amelyik a merevlemezek partíciós szektorába, a Master boot recordba nyúl bele, ez a típus felelős a fertőzések 62 százalékáért. A driveralapú rootkitek részaránya 27 százalék.